Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vuksanović: Diskriminišu nas naša jednorodna braća

| Postavio/la: Jelena Grbović

Vuksanović: Diskriminišu nas naša jednorodna braća

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je, gostujući u Živoj istini, da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak. On smatra da je na djelu projekat asimilacije Srba i da ga sprovodi aktuelna vlast.

"U tom ambijentu se teško snalazimo. Diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao Muslimani, Albanci, Romi..."

Na pitanje da li je položaj Srba u Crnoj Gori nego što je bio u NDH, kako je to nedavno ocijenio srpski patrijarh Irinej, Vuksanović je odgovorio potvrdno. Nije, međutim, objasnio kako se broj Srba u Crnoj Gori utrostručio, u odnosu na popis iz 1991. uprkos navodnoj asimilaciji? 

Na pitanje da li, kad se već upoređuje sa NDH, u današnjoj Crnoj Gori postoji neki koncentracioni logor za Srbe, poput Jasenovca, predsjednik SNS odgovara da je to banalizacija izjave srpskog patrijarha.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, da je položaj Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori teži nego pod osmanlijama, Vuksanović je ocijenio da je izjava na mjestu.

"Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve.Sustina novog zakona je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce.", kazao je Vuksanović.

Na podsjećanje na repertoar uvreda što ih je mitropolit SPC Amfilohije uputio Crnogorcima, Vuksanović nije imao konkretan odgovor. A, na pitanje šta se želi postići tako opasnim i neodgovornim izjavama, poput onih koje su izgovorili dvojica velikodostojnika SPC, te da li je cilj stvaranje predstave kako je država Crna Gora neprijatelj Srba, Momčilo Vuksanović kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima. 

"Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta", tvrdi Vuksanović." 

Komentari

MB,

@Katunjanin Slusao sam intervju sa Vukom Draskovicem. Nijesam njegov pristalica ali je rekao nesto sto objasnjava mnoge stavove obrazovanih politicara. Skolovane budale !

Bijeli Pavle,

Veli mu Sukovic da nema nikakvu identitetsku slicnost sa Srbima a ko bi se identifikova sa Drazom Ljoticem Nedicem 1918 Srebrenicom Sarajebom Batajnicom Strpcima i ostalim srpskim glupostima

Pavle,

@Momčilo Naprotiv, ovakve ljude treba dovoditi pred kamere i demaskirati ih. Šuković je, na žalost, jedini koji to može.

Rade,

Fascinirajuća je naobrazba gospodina Šukovića. Redovno gledam Zivu istinu i to se iz emisije u emisiju, iz teme u temu potvrđuje. Iako je očigledno da je veliki protivnik velikosrpstva, uspijeva da sve sagovornike te provenijencije porazi argumentima, ali i da sačuva korektnu komunikaciju sa sagovornicima, jer ih poštuje kao ljude koji su mu dosli "u kuću". Njegovim kolegama nepopravljivo fali i znanja i komunikacione kulture.

Vukčević,

Gospodin Šuković je sinoć činjenicama blago rečeno oduvao "ugroženog".

Komšija,

Zbog ovakvijeh srba mi je drago sto smo se razdvojili.Ne šće da pomene da ga Crna Gora financira da pljuje protiv nje.Paradoks je da je nekad bio prosvjetni radnik.

Momčilo,

@Katunjanin, Zar još ima neko, ko ovoga uzima za ozbiljno. Šukoviću, gledam skoro svaku emisiju vašu, a ovu sam nekako preskočio...

Katunjanin,

Nazalost ,Crna Gora nije kroz istoriju imala i ima vecih krvnika od vas Jer niko drugi nije sa toliko odlucnosti i mrznje da joj zatre postojanje istoriju kulturu i buducnost,to cinjenice govore .Pod izgovorom bracke ljubavi .

Ostavi komentar

0/300