10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"EU ne može sama da riješi balkanska pitanja, SAD su došle i poentiraće; Uticaj Rusije završena stvar"

Živa istina

Comments 3

"EU ne može sama da riješi balkanska pitanja, SAD su došle i poentiraće; Uticaj Rusije završena stvar"

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Akcenti iz emisije Živa istina

Gosti večerašnje „Žive istine“ bili su diplomata Branko Perović i političar Goran Danilović.

Tema emisije bila je analiziranje posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea i povratak SAD-a na Balkan.

Danilović je posjetu Pompea ocijenio  - ne previše spektakularnom, ali ipak značajnom.

„Posjeta je bila ipak značajna bez obzira na to što se radi o posjeti pet država. Ja kao narodni poslanik kažem značajno skupa. I ovoga puta je kao i pravi ministar državnih poslova uspio da organizuje kupovinu vojne opreme u vrijednosti 36 miliona dolara. Posjetu zaista treba da sagledamo u regionalnom okviru. Crna Gora je NATO-u doprinijela mnogo“- kazao je Danilović.

Perović posjetu posmatra u dvije ravni, simboličnoj i suštinskoj.

„Poruke je donio lično i to daje posebnu težinu, jer znamo da postoji mnogo načina da se neka poruka prenese, a on je donio lično i to je važno. Njegova ocjena 'mala nacija ogroman doprinos' je nešto što godi ušima. Sve se sada jako ubrzava, i kvalitet naših odnosa se radikalno promijenio ulaskom Crne Gore u NATO. Po mom sudu naši odnosi rapidno napreduju“- smatra Perović.

Šta je motiv Pompeove posjete? 

Govoreći o motivima posjete Pompea, sagovornici Darka Šukovića ocijenili su da nije slučajno što su izabrali baš ovih pet zemalja.

Kada je posjeta Crnoj Gori posrijedi, cilj Amerike je da ovaj prostor zaštiti od ruskog uticaja, smatra Perović.

Grčka, Crna Gora i Sjeverna Makedonija treba da pristanu na proces koji sada nije bio uobičajan, ocijenio je sa druge strane Danilović.

„Definitivno ove tri države treba sjutra da pruže ruku za nešto što se može desiti u regionu. Meni se čini da, kada je u pitanju ruski uticaj u ovim zemljama, stvar je završena. Ovdje je očigledno zadatak Amerike da donese Trampu, u susret izborima, još jedan spoljno politički uspjeh. Uspjeh bi bio kad bi doprinio sporazumu između Beograda i Prištine, jer to ne može Evropa“, smatra Danilović.

Želja Amerike da doprinese rješenju „kosovskog pitanja“

„U trenutku kada je Evropa „zaprla“, kad ne može da riješi problem Beograda i Prištine, SAD-u je neophodno da pokušaju da uvežu čitav Zapadni Balkan u rješavanju problema“, kazao je Danilović.

„Poslije jalovih nekoliko godina pregovaranja i neuspješne medijacije Mogerinijeve želja Amerike da riješi Kosovsko pitanje je potpuno logičan ishod. Što je više učesnika u cijeloj toj stvari EU i Amerika, ta nova konfiguracija bi trebalo da stvari pogura. Sve to treba sagledavati u kontekstu onoga da bi Amerika od toga imala vajde ako bi se sve to završilo prije američkih izbora. SAD su došle  i mislim da će poentirati na ZB “- smatra Perović.

Kakvu reakciju Moskve možemo očekivati na snažno diplomatsko prisustvo SAD na ZB?

Sagovornici su različitog stava i kada je posrijedi eventualni odgovor Rusije na snažnu poruku SAD-a i prisustvo na ZB.

„Vjerujem da Srbija ostaje na putu vojne neutralnosti i to je Rusiji dovoljno. Crna Gora je tu gdje jeste. Kad je pitanju naš status u NATO-u nismo se pitali mnogo i tu bih stavio tačku. Članstvo Crne Gore u NATO nijesu rješavali građani, niti će nečlanstvo rješavati građani“- smatra Danilović.

Perović, sa druge strane, smatra da će se Rusija sigurno oglasiti na ovu temu i zasigurno to treba očekivati uskoro.

Komentarišući današnju poruku ministra vanjskih poslova datu Anteni M da je na sastanku bilo riječi i o vjerskim slobodama, Perović je ocijenio da je jasno da se SPC se bavi politikom mnogo više nego što bi to bilo uobičajno sa te adrese, dok je Danilović ubijeđen da se o tome nije pričalo.

Kako opozicija komunicira sa Amerikancima?

 „Vrlo loše. Vjerujem da Amerika nije protiv crnogorske opozicije. Nećemo ništa uraditi dok ne obezbijdimo prijateljstva i razumijevanje za ono što govorimo “, naveo je Danilović.

„Opozicija koja se bavi time da naruži pred strancima vlastitu državu, ne ubira mnogo simpatija“, zaključio je Perović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Komšija

Lijepo od Darka što je pozvao četnika Danilovića koji nema glasača ni za kombi.nekad su se takve emisije zvale *đe su i što rade zaboravljeni* Bitno je da mu popovi svaki dan dolaze u stranacke pristorije da poju i srbuju

Danilović živa legenda

Odlična emisija gospodine Šukoviću! Čudan je taj mentalitet naroda koji živi u Crnoj Gori a protiv svoje je države, mislim da smo po tome jedinstveni. U drugim državama to se zove izdajnik ili strani plaćenik.

Realista

Kakav je gospodin Danilović, on da kaže kako se ne ponosi sa našim diplomatama... Toliko je nekulturan i bezobziran u komunikaciji kao da se nikad nije bavio diplomatijom, uz dužno poštovanje svake profesije ali najviše liči na nekog čuvara omalene prašume. Drugi gospodin i Darko svaka čast!