10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolaidis u "Živoj istini": Crna Gora država od papira i Mandićeva nehotična satira

Živa istina

Comments 4

Nikolaidis u "Živoj istini": Crna Gora država od papira i Mandićeva nehotična satira

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Pisac Andrej Nikolaidis gost je Darka Šukovića u “Živoj istini”.

U  kolumni “Ko pleše tango s nacionalizmom u Crnoj Gori”, Nikolaidis piše da je Crna Gora država od papira. Takav stav temelji na činjenici da Crna Gora selektivno primjenjuje zakone.

“Tamo gdje osjeti tvrdo, sklona je da suspenduje te svoje atribute državnosti. Tamo gdje postoji izvjesna finansijska ili politička moć, prema takvim adresama sklona je da se ponaša veoma meko, a tamo gdje nema nikakve sile, gdje su obični građani, tu je odlučna da demonstrira tzv. pravnu državu,” kaže Nikolaidis. 

Kao primjer navodi lidera DF-a Andriju Mandića i njegovo kako kaže, čudesno putovanje u Srbiju. Mandić je optužen u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016., oduzet mu je pasoš i ne smije da napušta teritoriju države Crne Gore.

“Andrija Mandić se vratio kao slobodan građanin! Nema sumnje, da sam ja uradio to što je on napravio, bio bih uhapšen na granici Crne Gore i Srbije,” kaže Nikolaidis.

A, objašnjenje koje je, nakon što se vratio iz Prijepolja, dao Andrija Mandić, Nikolaidis karakteriše kao ""nehotičnu satiru".

“Nehotična satira je kada mrtvi ozbiljni saopštite nešto što smisla ima samo ako ste se šalili. Čitajući njegovo saopštenje ja sam zaključio da je za sve kriva crnogorska policija, prvo zato što je pratila Mandića, zato što ga nije spriječila da ode tamo gdje je otišao, a gdje pada snijeg i, konačno, zato što nije očistila snijeg da bi on mogao da se vrati,” ironičan je Nikolaidis.

Nikolaidis objašnjava da je koncept prevazilaženja svih razlika duboko nedemokratski, u tom kontekstu poromišlja i mantru o pomirenju u Crnoj Gori, iznosi svoje viđenje linije podjela u crnogorskom društvu, ukazuje na suštinske razlike u sistemu vriednosti koji je vladao u EU prije deceniju i danas...

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

CG-NK

Bravo! Tacno tako, svakodnevno se suocavamo sa ovim i slicnim situacijama!? Nikoliadis i te kako to dobro primijecuje, a isto tako ima petlje da to javno kaze bilo gdje. Logicno pitanje: kakva nam je drzava, odnosno njene institucije? Boga mi...nikakva!!!

Milence

Nikolaidis je mlad i pametan građanin CG, sa puno zdravog sarkazma dokazuje da u CG ima ljudi koji žele i zaslužuju CG kakva je nekada davno bila.