7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pećanin: Oružani sukobi na Balkanu mogući su!

Živa istina

Comments 1

Pećanin: Oružani sukobi na Balkanu mogući su!

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Živu istinu" pratite od 14 sati na Anteni M i Prvoj TV.

Region Zapadnog Balkana do prije godinu bio je van radara Evropske unije, SAD, a Rusija nije sjedjela skrštenih ruku, ocjenuje u “Živoj istini“ do prije nekoliko godina istaknuti novinar, vlasnik i urednik sarajevskog magazina "Dani" Senad Pećanin. Danas advokat, koji se često oglašava analizama, pomno praćenim i van granica regiona.

Sa pojavom novih geopolitičkih aktera, integracija će, poručuje biti još teža, a stabilizacije regiona nema bez SAD.

Saglasan je sa predviđanjima da je pred Balkanom nova, velika kriza, a nije isključena opasnost ni od oružanih sukoba, jer su varnice na sve strane – od Republike Srpske do Kosova.

„Ne mislim da je moguć rat po uzoru na onaj kakav smo imali 90-tih, ali nažalost mislim da definitivno postoji opasnost od oružanih sukoba.“, kaže Pećanin.

Na pitanje ko ima najviše šansi da bude domaćin jednom takvom scenariju, Pećanin je odgovorio da je siguran da bi najskuplju cijenu novog krvavog raspleta na Balkanu ponovo mogla da plati Bosna i Hercegovina.

Za velike sile kao što su Rusija, Kina, Turska -  Balkan je “meki trbuh” Evrope i njegova destabilizacija je najkraći put za destabilizaciju Evropske unije, smatra Pećanin.

„Ne vjerujem da postoji bilo kakav ekonomski, kulturni, politički, strateški interes tih velikih sila za region. Konkretno, mislim da Republika Srpska, Makedonija, Crna Gora, pa čak i Srbija Rusiju zanimaju kao način, oružje za izazivanje nestabilnosti, kreiranje permanentne bezbjednosne prijetnje u Evropi“.

Za razumjevanje spoljno-političkih namjera Rusije, najbolje može poslužiti tzv. doktrina Gerasimov, koncept koji umjesto prijetnji nuklearnim oružjem i tenkovima, insistira na nevojnim sredstvima. Značaj nevojnih sredstava za postizanje političkih i strateških ciljeva raste i u mnogo slučajeva, zapravo, premašuje snagu oružja.

Da li slučajno doktrina Gerasimov predviđa, pored ostalog, lansiranje "fake news", zaustavljanje investicija, pogotovo sa Zapada, stvaranje i održavanje napetosti i sukoba u neprijateljskim državama - a Crnoj Gori i regionu se to događa; da li je EU spremna da se suprotstavi uticaju Rusije, Turske, pa i Kine; na čemu počiva partnerstvo Dodik-Čović, ko ga u Zagrebu i Beogradu podržava i zašto Bakir Izetbegović griješi kad se oslanja isključivo na Erdogana;ima li crnogorsko državno rukovodstvo kapacitet da se nosi sa predstojećim teškim izazovima: ko je "medijski Sedmi bataljon"...

Na ta i mnoga druga pitanja Darka Šukovića, u "Živoj istini", od 14 sati na Anteni M i Prvoj TV, odgovara analitičar Senad Pećanin.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR