8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica: Odgovornost za falsifikovane potpise je na institucijama

Živa istina

Comments 0

Koprivica: Odgovornost za falsifikovane potpise je na institucijama

Autor: Milica Mandić

  • Viber
Pratite emisiju "Živa istina" od 14 h na TV Prva i na radiju Antena M

Centar za Demokratsku tranziciju za sada je Državnom tužilaštvu predao oko 600 potpisa građana koji sumnjanju da je neko zloupotrijebio njihove podatke, za podršku nekom od predsjedničkih kandidata.

Na pitanje na kome leži odgovornost za taj skandal, izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kaže da je odgovornost na institucijama koje su zadužene da čuvaju podatke ali dodaje:

"Odgovornost u ovom smislu leži na Agenciji za zaštitu ličnih podataka jer nije uradila provjere.  Leži i na Državnoj izbornoj komisiji koja je tu pojavu tolerisala do sad, i sada je uradila dobru stvar. Leži i na izvršiocima odnosno na kandidatima."

“Imamo situaciju da u 2018. imamo brutalan atak na državni poredak, na prava građana, na povjerenje u odnosu građana i države,” rekao je Koprivica.

Koprivica smatra da je odgovorna institucija i Vlada, ali i Skupština.

"Pravni ljekovi kojim bi se u ovom trenutku moglo reagovati, ne postoje i to je prvi mikro zadatak, kad sve ovo jednom bude juče, za političke partije, NVO... Plašim se da se pokazalo da imamo jedan tanak izborni zakon u smislu pravnih ljekova. Ovo je zaista ekstremna situacija i za ovakve situacije se zakoni ne pišu," kaže Koprivica.

Zamislite situaciju potvrđena je kandidatura ima recimo 8500 potpisa podrške, ispostavi se da 505 su falsifikovani ili po nekom drugom osnovu nevažeći, šta je sa tom kandidaturom poništava li se ili je validna? 

"Ništa se neće desiti jer Tužilaštvo taj predmet ne može završiti do 26. marta kada je zadnji rok za predaju," kaže Koprivica. 

Do izbora je manje od mjesec, kakva će biti kampanja sve zavisi od toga ko će biti kandidat DPS-a, kaže Koprivica.

"Nemamo sve karte otvorene, ali sada mogu reći da mislim da kampanja neće biti u ingerencijama predsjednika. Očekujem dosta izdajnika, patriota, lopova, kriminalaca to će biti ključni narativ i očekujem da će se ovo predstaviti kao svojevrsna provjera odluke učlanjenja u NATO jer su se karte za sada tako postavile. Vjerujem da će tako biti, a tome se ne radujem baš," saopštio je Korivica.

Koprivica je pohvalio brzu reakciju Tužilaštva.

"Otvorili su predmet i vrlo brzo se dali u posao," kaže Koprivica.

Koprivica je komentarisao brojne nedoumice u kojima su ne našli građani ali i predsjednički kandidati. Da li je lako grafološki utvrditi  jesu li potpisi podrške falsifikovani ili nijesu....

Živu istinu sa Darkom Šukovićem gledajte danas od 14 sati na TV Prva i slušajte na radiju Antena M.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR