16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filip David: Evroazijska unija je katastrofa! U EU će prvo Crna Gora i, možda, Makedonija

Živa istina

Comments 0

Filip David: Evroazijska unija je katastrofa! U EU će prvo Crna Gora i, možda, Makedonija

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Živu istinu" pratite na Anteni M i Prvoj TV od 14 sati.

Generalna slika regiona nije nimalo ružičasta, pa stavljanje tačke na sukobe ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, kazao je gostujući u "Živoj istini" veliki sprski pisac Filip David.

"Ti ratovi koji su vođeni tokom rasturanja Jugoslavije nijesu nijedan problem razriješili. Mir je sklopljen u očekivanju nekog dalekog ili možda bliskog dana kada će ponovo sukobi planuti i kada će se te stvari oružano riješiti".

Filip David naglašava i da nema suštinskog pomirenja i stabilnog mira u regionu, dok se svi ne suočimo sa sopstvenim grijehovima. Upozorava na opasnost od eventualnog izbora Evroazije, umjesto Evropske unije.

"Ulazak u Evroaziju bio bi katastrofa za region, između ostalog zato što je ta evroazijska paradigma zasnovana na etničkom i religioznom odnosu. Ne kažem da to nije dio sprskog ili crnogorskog indetiteta, ali u državama kao što su naše, u kojima uvijek jedan veliki broj ljudi pripada nekim drugim etničkim, religizonim zajednicama to može da izazove samo nove sukobe. Na generalnom planu, to može da stvori neku novu vrstu nacizma, a znamo gdje vode i kako se završvaju teorije te vrste".

Slavni književnik vjeruje kako samo Crna Gora i, možda, Makedonija imaju realne izglede da u bliskoj budućnosti postanu članice Evrospke unije.

"Tek sada vidimo koliko je odluka o nezavisnosti bila državnički mudar potez! Srbija je bila jedan teg, koji je vukao Crnu Goru na pogrešnu stranu, osamostaljenjem Crna Gora je počela da vodi svoju politiku. U nekoj perspektivi ako Srbija stane na tom putu, i ako se okrene u većoj mjeri istoku, i tamo pronađe svoje saveznike, u tom slučaju mogu zamisliti kako Crna Crnu sama, možda sa Makedonijom, ali novom makedonskom politikom ulazi u EU. U ovom trenutku one su mnogo blize Evropskoj uniji nego Srbija, koja ima problem sa Kosovom, za koji ne vidim rješenje".

"Živu istinu" pratite na Anteni M i Prvoj TV od 14 sati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR