13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković u "Živoj istini": Opasnost po evropski put u Crnoj Gori još postoji

Živa istina

Comments 0

Bošković u "Živoj istini": Opasnost po evropski put u Crnoj Gori još postoji

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Živa istina" od 14 sati na radiju Antena M i TV Prva.

Crna Gora je za godinu od NATO-a dobila i više nego što je očekivala, kaže ministar odbrane Predrag Bošković. Bošković u "Živoj istini" kaže da na Zapadnom Balkanu više ne može doći do klasičnog oružanog sukoba i da su najveća opasnost po našu zemlju, kako kaže, hibridne prijetnje. Bošković još govori o uplivu politike u sektor odbrane, vojsci, planovima za budućnost i animaciji mladih.

Za 12 godina reformi i godinu od punopravnog članstva, Crna Gora je značajno doprinijela kolektivnom sistemu bezbjednosti. Napravljen je demokratski i civilizacijski iskorak, koji se cijeni u Briselu i Vašingtonu, kaže Bošković.

"Ulaskom Crne Gore u NATO poraženi su mnogi velikodržavni projekti koji su imali Crnu Goru kao svoj integralni dio i na taj način su se pokopale neke ideje koje se i dan danas baštine u Crnoj Gori." 

Bošković smatra da opasnost po crnogorski evropski i evroatlatnski put i dalje postoji i ne isključuje mogućnost da se scenario iz oktobra 2016. dogodi ponovo i to u, kako kaže, jačem obliku. Do toga bi moglo doći uz pomoć hibridnih prijetnji, odnosno širenja lažnih informacija.

Navodi primjer poligona koji bi trebalo da se uspostavi na Sinjajevini, koji je tamo i postojao '70-ih godina i koji nikome nije smetao.

"Političke stranke koje ne gledaju dalje od svog političkog benefita jer ih ne interesuje zajednički interes svih nas koji živimo u CG  to  su iskoristile na najprizemniji mogući način da predstave da će tamo biti NATO baza, odlaganje nuklearnog otpada NATO-a itd, te gluposti koje su servirali stanovništvu koje im se na kraju obilo o glavu na nedavno završenim lokalnim izborima."

Bošković govori i o stanju u vojsci. Prosječna plata oficirima je 820 eura, podoficiriima - 590, dok vojnici po ugovoru prosječno zarađuju oko 490 eura. Problem je neriješeno stambeno pitanje za oko 60 % zaposlenih. Na drugoj strani, Ministarstvo na čijem je čelu sve više radi na promociji vojnog poziva.  

"U sistemu vojske nijesu potrebni samo oni klasični vojnici koji završe četiri ili pet godina akademije i postanu vojnici, nego i oni koji završe neke civilne fakultete, neke specijalnosti koje su u vojsci itekako potrebne, jer vojsci treba i pravnika i ekonomista, da ne govorim o ovim tehničkim zanimanjima," rekao je Bošković.

Šta je sve Crna Gora postigla za godinu od punopravnog članstva u NATO-u možete saznati u Živoj istini, danas od 14 sati na radiju Antena M i TV Prva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR