13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stevović: Crnogorski jezik ima budućnost u Vojvodini

Izvor: Screenshot

Dijaspora

Comments 2

Stevović: Crnogorski jezik ima budućnost u Vojvodini

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski jezik polako izgrađuje svoje mjesto i ima budućnost u multikulturalnoj Vojvodini, a Smotra recitatora na crnogorskom jeziku u toj pokrajini svemu daje značajan doprinos, rekao je publicista i savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske partije Nenad Stevović.

On je u Jutarnjem programu TVCG kzao da ova smotra predstavlja jedinu manifestaciju na crnogorskom jeziku u obrazovnom i prosvjetnom sistemu Srbije.

"Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku je postala tradicionalna. Održava se već pet školskih godina, a ova peta po redu, zbog kovid krize, održana je u online formatu", pojasnio je Stevović.

Značaj smotre za crnogorsku zajednicu je, kaže, izuzetan budući da jezik predstavlja jedan od glavnih postulata u očuvanju kulture i identiteta jedne zajednice.

"Crnogorski jezik je u službenoj upotrebi u jednoj opštini, to je Opština Mali Iđoš.

Ispunjeni su uslovi da bude i u službenoj upotrebi u Opštini Vrbas i nadam se da će ta lokalna uprava nakon 11 godina uvesti crnogorski jezik i u toj opštini", rekao je Stevović.

On je podsjetio da Fakultet za crnogorski jezik i književnost svim učesnicima smotre svake godine poklanja po knjigu iz crnogorske književnosti, dok je Prijestonica Cetinja sjajan domaćih za najbolje učesnike smotre.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Podrška za Stevovica

Podrška zbog očuvanja Crnogorskog jezika! Hvala gospodinu Stevovicu.

vojvodina

Podrška za gospodina Stevovića za ne sebično zalaganje za identitetska pitanja nas etničkih crnogoraca koji živimo u Vojvodini.