4 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hadžić o ukidanju budžetskog izdvajanja: Iznenađen sam odlukom Vlade koju smo saznali iz medija, nije konsultovano ni MVP

Dijaspora

Comments 1

Hadžić o ukidanju budžetskog izdvajanja: Iznenađen sam odlukom Vlade koju smo saznali iz medija, nije konsultovano ni MVP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

V.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić komentarisao je najavljene mjere o ukidanju minimalne garantovane sume Budžeta koji se izdvaja za Upravu.

"Mislim da je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima kolaterala najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma i da je išla u paketu sa svim ostalim institucijama, te da ovo ne razumijem kao direktni napad na dijasporu kako to određeni politički akteri populistički prezentuju u ovom trenutku, već kao još jednu ishitrenu i nedovoljno pripremljenu odluku.

Mi u Upravi nijesmo obaviješteni o ovom, niti smo konsultovani, a saznali smo iz medija. Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. Što je vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke", bavodi Hadžić.

Ističe da je iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

"Naša preporuka je išla u pravcu povećanja tih sredstava za sljedeću godinu u odnosu na prethodnu, što je nominalno i prihvaćeno ali se odlukom o ukidanju zakonske osnove otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti.

Nažalost, mislim da mi kao društvo još uvijek dijasporu ne doživljavamo kao strateškog partnera države, demografsku, naučnu, kulturološku, ekonomsku, sportsku…bazu koja je izgrađena na teškim osnovama iseljavanja naših građana iz Crne Gore, ali čiji ogroman potencijal predstavlja neprocjenjivo blago u svakom smislu", navodi on u reagovanju.

Dodaje i da dijaspora zaslužuje bolji tretman.

"Najveći direktni investitor – godinama taj doprinos premašuje pola mijarde eura, najsigurniji oslonac u krizama – pandemija Covid 19 je to praktično i pokazala, sigurna baza reprezentativnog sporta i siguran bedem crnogorske države u svakom smislu zaslužuje bolji i suptilniji tretman svih nas u Crnoj Gori.

U narednim danima ćemo voditi niz razgovora sa najodgovornijim članovima Vlade sa ciljem prevazilaženja nastalog problema uz našu jasnu preporuku da se umjesto ukidanja obaveznog budžetskog izdvajanja sredstava taj nominalni iznos zakonski poveća", zaključuje Hadžić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Bil to oni jaran (J)Adnana Muovića sto oce da zabrani dijaspori da glasa u đedovini?