6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svečanost u organizaciji udruženja Zajednica Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji

Izvor: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Dijaspora

Comments 0

Svečanost u organizaciji udruženja Zajednica Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom promocije knjige "Dan državnosti Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji", autora Mila Mićunovića, koju je izdalo udruženje "Zajednica Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji", a čije je izdavanje finansijski podržala Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, v.d. direktor Uprave Seid Hadžić sa saradnicima je tom prilikom prisustvovao pomenutom događaju, piše u saopštenju Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. 

"Tokom ovako značajne prigode u prijatnoj atmosferi predsjednik udruženja gospodin Boris Popivoda upoznao je delegaciju sa aktivnostima koje sprovodi udruženje i planovima u budućnosti.

Predsjednik Popivoda se zahvalio direktoru na razumijevanju i bezrezervnoj podršci koju pruža ovom udruženju, te konstatovao da sve što je obećano od podrške za ovu godinu Uprava je na vrijeme ispunila.

Nakon uvodnog izlaganja Popivoda je dao riječ ambasadorki Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Mariji Đerković-Perović koja je izrazila zadovoljstvo zbog aktivnosti koje sprovodi udruženje i naglasila da će u ambasadi imati prijatelja za sve zdrave projekte koji se tiču dijaspore iz Crne Gore", navodi se u saopštenju. 

Kako se navodi, autor Mićunović nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji, međutim, pisanim obraćanjem upućenim članovima Crnogorske zajednice osvrnuo se na istorijske veze Crne Gore i Sjeverne Makedonije u kojem je naglasio kulturnu i duhovnu povezanost Crnogoraca i Makedonaca koja traje vjekovima, kojom su jedni drugima pružali uzajamnu podršku u najtežim istorijskim okolnostima, ustancima i stremljenjima ka ostvarivanju slobode i nezavisnosti.

"On je ocijenio da je svečanost simboličnog i skromnog obilježavanja Dana državnosti u Sjevernoj Makedoniji zavrjeđuje da bude pretočena u knjigu koja će doprinijeti daljem povezivanju dva bratska naroda.

Na kraju, predsjedništvu i gostima udruženja obratio se direktor Hadžić koji je nakon pozdravnog govora upoznao prisutne sa aktivnostima Uprave u minulom periodu, te o započetim istraživačkim projektima na polju brojnosti naše dijaspore, projektu umrežavanja naučne dijaspore, formiranje ženske mreže dijaspore i nizu ostalih, a da su to samo neki od projekata koji će doživjeti svoju promociju u 2022. 

Riječi zadovoljstva za angažman ovog udruženja su bile neizostavne ove večeri, pa je tako i direktor naglasio da će Uprava stati iza svakog vida aktivizma za unapređenje i promociju vrijednosti koje nas spajaju, ali i čuvaju prije svega identitetske vrijednosti", piše u saopštenju. 

Takođe, istakao je spremnost Uprave da užurbanim tempom radi na poboljšanju statusa dijaspore i njene povezanosti sa maticom Crnom Gorom.

"Ovo udruženje je Crna Gora u malome i kao takvo služi za primjer svima, a ove vrijednosti zajedništva uz poštovanje razlika treba baštiniti, čuvati i promovisati na sav glas", akcentovao je Hadžić.

Pomenutoj svečanosti kao član delegacije prisustvovao je i v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR