9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska dijaspora sa predstavnicima Socijaldemokrata Crne Gore

Dijaspora

Comments 0

Crnogorska dijaspora sa predstavnicima Socijaldemokrata Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

U želji da doprinesu izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi naša matična država, predstavnici dijaspore održali su sastanak sa predstavnicima Socijaldemokrata Crne Gore.

Nakon sastanka sa predstavnicima DPS-a i SDP-a, održan je treći u nizu planiranih sastanaka, saopštili su iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj - eMDe Alijansa.

Ispred dijaspore sastanku su prisustvovali dr Nenad Popović, jedan od osnivača udruženja MonteHess iz Frankfurta i prvi predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, predstavnik crnogorske dijaspore iz BiH Mirza Redžić, aktuelni član Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore, profesorica Daniela Livingstone, predsjednica crnogorske dijaspore u Švajcarkoj i u ulozi organizatora sastanaka Emira M. Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln iz Kelna i predsjednica eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Ispred Socijaldemokrata Crne Gore sastanku su prisustvovali poslanik i potpredsjednik SD-a Boris Mugoša, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i dijasporu SD-a, Miloš Đuričković i član Predsjedništva SD-a i predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović.

Na sastanku se, kako navode, razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, institucionalnoj krizi i načinima na koji se ista može prevazići i izbjeći krah društva.

Naznačena je važnost uloge dijaspore u društvenim i političkim dešavanjima u Crnoj Gori, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju svih udruženja dijaspore sa državotvornim i pro-evropskim partijama. Takođe, konstatovali su da je loša saradnja i komunikacija sa 42. Vladom nastavljena i sa 43. Vladom Crne Gore.

U tom kontekstu, Mugoša je istakao da se Crna Gora nalazi u političkoj, institucionalnoj, ekonomsko-socijalnoj i zdravstvenij krizi i da je vraćanje mandata građanima, odnosno vanredni parlamentarni izbori jedino logično rješenje za izlazak iz političke agonije.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Mugoša je podsjetio da partija čiji je potpredsjednik nije dala podršku formiranju 43. Vlade Crne Gore, usljed nepovjerenja da će takva Vlada raditi u interesu države i društva, što se pokazalo ispravnom odlukom.

‘’Dijaspora može dati poseban doprinos daljem jačanju građanske svijesti i evropske ideje u Crnoj Gori. Budući da se značajan broj naše dijaspore nalazi u zemljama Evropske Unije, fokus dijaspore trebao bi biti upravo na integracijama i reformama koje država treba da sprovede radi što skorijeg ulaska Crne Gore u Evropsku Uniju.’’, ocijenio je Đuričković.

‘’Za razliku od aktuelne vlasti, Opština Plav posvećena je jačanju saradnje sa dijasporom i predstavlja pozitivan primjer važnosti jačanja veza dijaspore sa svojim rođacima i prijateljima u Crnoj Gori’’, istakao je Canović.

“Okupljanje svih progresivnih snaga, kojima nesumnjivo pripada dijaspora, je od suštinke važnosti za očuvanje građanskog društva i evropske perspektive Crne Gore’’ navode u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR