9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježen dan Sv. Vladimira u Šijonu

Dijaspora

Comments 0

Obilježen dan Sv. Vladimira u Šijonu

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje "Zajednica Crnogoraca u Albaniji“ u saradnji sa Upravom za dijasporu Crne Gore i Maticom crnogorskom, organizovalo je proslavu Dana Svetog Vladimira Dukljanskog.

U manastiru svetitelja u selu Šijon kod grada Elbasan u Republici Albaniji, gdje počivaju mošti svetitelja, mnogobrojni vjernici i poštovaoci kulta sv. Vladimira Dukljanskog okupljaju se tradicionalno svakog 4. juna.

Ovom prilikom generalna sekretarka udruženja ZCGA Ružica Rašović je nakon dobrodošlice pozvala prisutne da pogledaju izložbu Matice crnogorske „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“ sa fotografijama fresaka i ikona Svetog Vladimira sakupljenih u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i Svetoj Gori.

Ovoj crkvenoj svečanosti u čast praznovanja sv. Vladinira, prisustvovali su savjetnik Ambasade Crne Gore u Tirani Pavle Karanikić, stalni savjetnik Uprave za Saradnju sa dijasporom i iseljeništvom Crne Gore Zoran Đukanović, delegacija Matice crnogorske na čelu s predsednikom Ivanom Jovovićem, delegacija Opštine Budva na čelu sa direktorom za turizam Nemanjom Kuljac, predsjednik Udruženja "Istraživački centar Montenegrin“ iz Skoplja Miroljub Orlandić, predstavnik udruženja „Alba-Montenegro“ sa sjedištem u Skadru, Alban Seknić, predstavnici udruženja „Dukljani“, intelektualci, pripadnici crnogorske manjine...

Nakon liturgije, Mitropolit Elbasana, Špata i Libražda Njegovo Preosveštenstvo Andon Merdani organizovao je poseban prijem za predstavnike crnogorske ambasade u Albaniji, delegaciju Matice crnogorske i Uprave za Saradnju sa dijasporom i iseljeništvom, kao i predstavnike crnogorske manjine u Albaniji.

"Nakon prijema kod Mitropolita, predstavnik crnogorske manjine u Albaniji g. Marinko Ćulafić je tokom predstavljanja izložbe Matice crnogorske, imao srdačan razgovor sa Ministarkom prosvjete i sporta Evis Kuši, gradonačelnikom Elbasana Gledianom Latjom, župankom Elbasana, Majlindom Periu i poslanicom u albanskom parlamentu", navodi se u saopštenju Udruženja.

Ovogodišnji organizovani nastup Zajednice Crnogoraca u Albaniji povodom praznovanja kulta sv. Vladimira Dukljanskog je nastavak saradnje započete 2019. godine kada je u ovom manastiru organizovana tribina u saradnji s Maticom crnogorskom posvećena Sv. Vladimiru. Tradicionalno se i ove godine kod manastira u blizini Elbasana okupio veliki broj vjernika i poštovalaca kulta Sv. Vladimira Dukljanskog iz Albanije, Crne Gore i susjednih zemalja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR