14 °

max 24 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz štampe izašao deveti broj časopisa Identitet

Dijaspora

Tag Video
Comments 5

Iz štampe izašao deveti broj časopisa Identitet

Autor: Antena M

  • Viber

Iz štampe je izašao deveti broj Identiteta, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Novi broj otvara posthumno objavljen tekst Lusije Danice Petričević, tragično preminule potomkinje crnogorskih iseljenika iz Argentine.

Iz Južne Amerike su i prilozi Klaudije Vuksanović iz Bolivije i Marije Karmen Kapetinić iz Lime, glavnog grada Perua.

Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o rodoljublju crnogorskih iseljenika u Njemačkoj, Zoran Đukanović piše o položaju i organizaciji crnogorske zajednice u Republici Albaniji, a iz Bosne i Hercegovine dr Milan Gašović donosi priču o davnim sponama Mostara i Crne Gore.

Milo Radulović iz Estonije piše o preduzetništvu u toj najdigitalnijoj državi na svijetu, a Gordan Stojović o Afroamerikancu Solu Butleru, nosiocu Danilovog ordena za nezavisnost, dok Miodrag Bajković analizira položaj, značaj i budućnost crnogorskog jezika.  

Iz Srbije Istoričarka umjetnosti Iva Leković daje prikaz stvaralačkog opusa slikara Zvonka Pavličića, a Nenad Stevović objavljuje tekst pisma koje je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” uputilo Venecijanskoj komisiji uoči referenduma u Crnoj Gori.

Rubrika Arhiv donosi dokument o dodjeli Danilovog ordena prijatelju Crne Gore iz argentinskog grada Rosario. Iz književnosti je objavljena pripovijetka „Evanđelje slobode” Srđe Martinovića, kao i esej „Među stijenama” Bogića Sekulovića iz Beograda.

U rubrici Poezija kolonista čitamo „Poemu o seobi” Radovana Stevovića, u rubrici Poezija stranaca o Crnoj Gori objavljena je „Crnogorska pjesma” francuskog pjesnika Žerara de Nervala, a u dijelu crnogorske emigrantske poezije pjesma „Oj sokoli” Sekule Drljevića. 

Predstavljeno je i reprint izdanje zbirke poezije „Ponos života” Nikole Petanovića, koja je izdata na Cetinju na stogodišnjicu prvog objavljivanja u San Francisku. Tu su i prilozi sa proslave Dana državnosti Crne Gore u Srbiji i Argentini.

Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Đina

@komentator U elektronskoj formi časopis se može naći na sajtu digotalne biblioteke Crne Gore: www.montenegrina.net i na: www.nenadstevovic.com/identitet

Vukan NY

Vanredno dobar časopis. Svojim sadržajem i kvalitetom mogao bi biti značajna podrška obrazovanju srednjoškolaca i studenata.