19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska dijaspora sa juga Argentine učestvovala na tradicionalnom Festivalu inostranih zajednica

Dijaspora

Tag Gallery
Comments 2

Crnogorska dijaspora sa juga Argentine učestvovala na tradicionalnom Festivalu inostranih zajednica

Autor: Antena M

  • Viber

Tokom osmog i devetog septembra 2023. godine, Crnogorska zajednica u Patagoniji, Ognjena zemlja, koju čini crnogorska dijaspora sa juga Argentine, učestvovala je na tradicionalnom Festivalu inostranih zajednica u njegovom 21. izdanju, na poziv Udruženja inostranih zajednica-Asociación de las Colectividades Extranjeras de Ushuaia-ACED, koje je zajedno sa Opštinom Ušuaija organizator ovog događaja. Ova manifestacija se održava svake godine u gradu Ušuaija, glavnom gradu pokrajine Ognjena zemlja, na krajnjem jugu Argentine.

„Za nas predstavlja ponos što možemo predstavljati zemlju naših predaka, prenositi njenu istoriju, kulturu i tradiciju, kao i  zadovoljstvo vidjeti veliki broj posjetilaca koji prilazi našem štandu želeći da se informišu i nauče o našoj prekrasnoj zemlji i svemu što ona ima za ponuditi, od istorije naših predaka do predivnih pejzaža, tradicionalnih igara i gastronomije", kazala je Patricija Karkamo Perović, predstavnica crnogorske zajednice iz Ognjene zemlje.

Takođe, iz ove zajednice informišu, da je ove godine spomenuti festival posjetilo više od 10.000 posjetilaca te da je posebno interesovanje bilo iskazano za upoznavanje geografskog položaja Crne Gore, njjenog turizma, folklora, jezika i tipičnih jela.

„Bez sumnje, ovakvi događaji obogaćuju i argentinsku i crnogorsku kulturu jer pomažu da se na „kraju svijeta“ upozna dio kulture zemlje koja je udaljena hiljadama kilometara odavde, povezati se s njenom dijasporom i komunicirati s posjetiocima koji dolaze iz različitih dijelova zemlje kako bi bili dio ovog iskustva“, kazala je Perović.

Posjetioci su imali priliku da među dvadeset  inostranih zajednica upoznaju i  crnogorsku kulturu, tradicije, običaje, muziku, gastronomiju. Crnogorska zajednica je na ovom događaju, takođe, prezentovala i turizam Crne Gore, kao i časopis „Crna Gora moj zavičaj“ koji se bavi temama crnogorske dijaspore u svijetu, dok su crnogorsku nošnju nosile Marsela Karkamo porijeklom Perović, šestogodišnja Emili Sotomajor porijeklom Perović i Sara Tatar koja već dvije godine živi u Crnoj Gori i koja je otputovala u Argentinu specijalno zbog ovog događaja, da bi prenijela ostalim potomcima Crnogoraca u ovoj, geografski dalekoj argentinskoj pokrajini i argentinskom narodu ljepote Crne Gore i crnogorske vrijednosti...

.

 

.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

sičija

@jovo, Da. Viđeli su je u svom srcu, Domovina je u njemu najsigurnija. Krv nije voda, no trajna i živa veza sa pepelom prađedova. Ta veza nas je održala, đe god da smo. Srdačan pozdrav za Crnogorce u Argentini. Argentina je otvorila svoja vrata za Crnogorce iz Gaete, kad su nam Srbi zapalili Državu.

jovo

Ovako se voli Domovina, iako je nikad nijesu viđeli.