9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: RTCG kontrira desničarskim ideologijama, napad na Šofranca ista priča kao ispred Kapitola

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Vujović: RTCG kontrira desničarskim ideologijama, napad na Šofranca ista priča kao ispred Kapitola

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović govorio je u našoj emisiji “Drugačija radio veza” o društvenoj atmosferi koja je pripremila teren za maltretiranje novinara RTCG-a Nebojše Šofranca.

Napad je, kaže, doživio kao ružan događaj koji se pretvorio u nacionalistički pir.

„Napad je bio eskalacija nacionalizma i šovinizma. Mogli bismo reći da je to, ujedno, izraz ukupne situacije koja se dešava posljednjih mjeseci u Crnoj Gori, koja je kulminirala te večeri na podgoričkom aerodromu“.

Komentarišući napad na Šofranca, Vujović je napravio paralelu sa događajem u Vašingtonu 6. januara, kada su, kako kaže, svi mediji koji su izvještavali uživo sa tog događaja, bili suočeni sa istim bijesom sa kojim se suočio Šofranac na podgoričkom aerodromu.

“Radi se o istoj ideologiji i istom poimanju medija, sloboda i demokratije. Maltene se radi o potpuno istom događaju”.

Uređivačka politika RTCG, po mišljenju Vujovića, smeta desničarskim ideologijama u Crnoj Gori.

“I te kako ih je posljednjih šest mjeseci iritiralo ono što se emitovalo na RTCG-u. Stavovi koji su se iznosili (na RTCG) bili su u potpunosti u suprotnosti sa desničarskim ideologijama, koje na žalost preovlađuju u Crnoj Gori u ovom momentu”.

Strane adrese su, kako kaže, zažmurile na brutalnu medijsku kampanju iz Srbije koja je obilježila 2020.

“Izgleda da ne shavatju koje su posljedice njihovog zatvaranja očiju i da će to imati trajne posljedice na Crnu Goru. Danas živimo u situaciji da svi, iole relevantni mediji u Crnoj Gori, imaju kupca. Ko god išta valja na medijskoj sceni, može da se proda. Ovih dana će biti ozvaničena velika medijska prodaja, koja će prilično da promijeni medijski pejzaž u Crnoj Gori i da dramatično uzdrma sve odnose na medijskoj sceni. Na kraju će otkriti pravu prirodu svih kupovina i tu novu medijsku realnost sa kojom ćemo da se suočimo”.

Vujović smatra da Evropska unija nije posebno zainteresovana za medijsku situaciju u Crnoj Gori.

“Njihovi izvještaji su prilično površni. Toliko godina imamo problem sa samoregulacijom u Crnoj Gori. Mene kao čovjeka koji vodi samoregulatorno tijelo, nikad niko od tih šefova iz EU nije pozvao da čuje mišljenje zašto je situacija takva, kako bi mogla da se prevaziđe, koja su rješenja. Apsolutna nezainteresovanost, a redovno se u svakom izvještaju pominje da je u Crnoj Gori samoregulacija slaba i da tu nema spasa”.

Vujović je u DRV govorio o slabostima izvještaja EK i Stejt departmenta u dijelu o medijima, o mogućim razlozima ćutanja ambasada i gotovo svih NVO povodom napada na Nebojšu Šofranca, objasnio zašto Savjet AEM nije efikasniji u primjeni zakonskih ovlašćenja na anticrnogorske i anticivilizacijske sadržaje medija iz Srbije, zanemarivanju dramatičnog nivoa neprofesionalizma, a stalnom potenciranju podijeljenosti medijske scene...

Drugačiju radio vezu u kojoj je gostovao Ranko Vujović pogledajte u nastavku:

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

Baćko sve lijepo kaže, ponekad malo zamotano, ali razumijemo se. Meni je reacimo bilo prečudno što se u avionima Montenegro Airlinesa putnicima služila mineralna voda Knjaz Miloš, a ovamo se kukalo kako Rada propada i nema gdje da plasira svoje prozvode. Ko to drži tuđu vodu pored svoje?

Ljiljana

Dobar intervju. Pozdrav za Baćka.