Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sanja Vujović: Oduzeto mi je pravo na rad jer učim đecu antifašizmu i što sam bila na Belvederu!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Sanja Vujović: Oduzeto mi je pravo na rad jer učim đecu antifašizmu i što sam bila na Belvederu!

Autor: Danijela Jovanović

  • Viber

Profesorica istorije i geografije Sanja Vujović, do nedavno zaposlena u osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ gostovala je u emisiji Drugačija radio veza. Prije nekoliko dana, naime, ostala je bez posla jer je novi direktor škole Nikola Latković na njeno mjesto doveo drugoga nastavnika. 

O pravoj golgoti koju je Sanja Vujović prošla prethodnih mjeseci pisala su brojna glasila. U žižu interesa javnosti došla je nakon što je sa grupom svojih učenika prisustvovala šetnji povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja i polaganja vijenca na Spomenik partizanu borcu na Gorici. U tom je gestu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta prepoznala zloupotrebu đece u političke svrhe?!

Profesorica Vujović detaljno objašnjava kako se desilo to učešće, naglašava da su o svemu bili upoznati roditelji đaka, kao i uprava škole, a da je sve urađeno u saradnji sa UBNOR i antifašistima, bez ikakve veze sa bilo kojom političkom strankom. Večina roditelja čak su bili u Podgorici, toga dana i dali podršku učešću svoje djecu u toj i drugim sličnim akcijama:

“Samo ću reći da smo nakon toga,uz njihovu sglasnost bili na jednodnevnom izletu u Mostaru, posjetili Virpazar, polagali vijence palim borcima na Cetinju, a jedna djevojčica i ja smo  u organizaciji SUBNORA  bil na ceremoniji polaganja vijenaca u Jajcu”.

Sanja Vujović uvjerena je da je odluka direktora Latkovića, zapravo, kazna za njeno slobodno ispoljavanje podrške vrijednostima i procesima u koje vjeruje, od učešća sa učenicima na Danu pobjede nad fašizmom, preko samostalnog učešća na protestu zbog načina na koji je smijenjen prethodni direktor Veljko Đukanović, do barikada na Belvederu. 

Vujović je u DRV potanko objasnila i mobing kojem je bila izložena od profesorice muzičkog u OŠ "Lovćenski partizanski odred", zbog čega je bila prinuđena da podnese prijavu policij. Osvrnula se razočarano i na reakciju Kancelarije ombudsmana, koji je stao na stranu onih koji su pokušali da joj naruše ljudski i profesionalni dignitet.

“Ovdje je riječ o mojoj profesionalnoj diskreditaciji, etiketirana sam i oduzeto mi je pravo na rad zato što sam neko ko njeguje antifašizam, što sam bila na Belvederu i što sam neko ko je protiv partijskog zapošljavanja”.

Uprkos svemu, Sanja Vujović poručuje da je ovakav odnos države i MPNKS neće obeshrabriti i da će nastaviti da se bori za pravdu:

"Ja nisam neko ko će da ćuti i povinuje se novoj vlasti zarad poslušnosti, već sam odlučila da idem do kraja. Predala sam  Agenciji za sprečavanje korupcije zahtjev da se pozabavi pitanjem zapošljavanja u predizbornoj kampanji, dovođenjem kadra bez javnog oglasa i konkursa, te naglašavam da ću iskoristiti sve mogućnosti, ako ne ovdje onda na većim instancama".

Dodaje da ne sumnja u ishod svoje borbe i vjeruje da će u nekom narednom periodu pobijediti pravilna interpretacija obrazovanja i učenja djece antifašizmu, te da zbog toga više niko neće biti sankcionisan.

Kompletnu ispovijest Sanje Vujović o nevoljama koje su je zadesile pogledajte na linku ispod:

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Snezana Perisic

Bravo Darko. Bravo Sanja. Ja cu punim imenom i prezimenom napisati svoj komentar. Ono što smo svi naučili iz istorije je da svako zlo doba koje dođe, mora i proci. Znam da Sanji nije lako, jer sam sličnu priču prezivjela. Sanja ti si heroina našeg doba. Ponos Crne Gore i Cetinja. Nek je vjecna.

Rade

Odlican intervju, Sanja je prava heroina. Nece ni cetnici dovijeka, moramo zapamtiti ovakve borce za prave vrijednosti.