22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakić: Tenzije do 'pucanja', borićemo se koliko i kako bude trebalo, Šavnik nije na prodaju

Drugačija radio veza

Comments 3

Jakić: Tenzije do 'pucanja', borićemo se koliko i kako bude trebalo, Šavnik nije na prodaju

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić je u ''Drugačijoj radio vezi'' poručio da bi se, ako državne institucije ne preduzmu ništa, u nedjelju mogla ponoviti opstrukcija glasanja, ali da u tom slučaju ne zna kako će reagovati strana kojoj on pripada. Ističe da su tenzije dostigle tačku ''pucanja'', i smatra da je namjera onih koji su izazivači opstrukcije da ''oslobode'' teritoriju tzv. Stare Hercegovine, u čemu im na putu stoji volja stanovnika Šavnika.

Namjera im je ''Stara Hercegovina'', Šavnik im stoji na putu

Jakić kaže da se sve dešava po scenariju centara moći van Šavnika.

''Namjera im je da od Pljevalja do Herceg Novog kako oni kažu ''oslobode teritoriju Stare Hercegovine'', a mi smo im na putu do toga cilja. Poručujem im da Šavnik nije na prodaju, odoljećemo tim pritiscima i bićemo pobjednici izbornog ciklusa'', rekao je Jakić, koji podsjeća da je DPS na svim posljednjim izborima imao jasnu većinu u opštini Šavnik.

Do sada glasalo preko 200 novoupisanih birača za liste DF-a i Demokrata

Jakić tvrdi da je na izborima, na mjestima gdje su oni završeni, do sada glasalo preko 200 novoupisanih birača za dvije liste suprotstavljene DPS-u. 

''Iako oni osporavaju pojedinim građanima biračko pravo, glasalo je preko 200 novoupisanih, koje oni prepoznaju kao svoje birače. Dali su svojim ljudima u biračkim odborima spiskove ljudi, sa preporukom ko može, a ko ne može da glasa. Na to do sada nije bilo odgovora institucija i NVO sektora. Do sada nijesam vidio nikakvu reakciju tužilaštva, a ovo se već pretvara u kriminalnu organizaciju'', rekao je Jakić. 

Dodaju da su konkurenti u nedjelju na 2 biračka mjesta, nakon svih pritisaka iz njihovih punktova, popravili svoj rezultat za par glasova, i onda su dozvili svima na tim mjestima da glasaju.

''Prve nedjelje smo na tim mjestima imali plus 10, sada je minus 1 kada je riječ o našoj listi. Očekujemo preko 200 glasova više, ali sam siguran da će se i ove nedjelje oni fokusirati na jedno biračko mjesto, a na ostalim će se ponovo destiti isti scenario'', navodi Jakić. Siguran je da će na kraju procesa lista koju predvodi imati 200 glasova više od konkurencije.

Tužilaštvo potpuno zakazalo

''Državni organi su potpuno zakazali, a tužilaštvo nije reagovalo iako je bilo, i ima najava, da će se nastaviti sa opstrukcijom izbora'', rekao je Jakić. Kaže da je javna tajna da politička konkurencija obećava ljudima koje je postavila u biračke odbore da neće odgovarati i da će im eventualne kazne biti poništene.

 ''Naša politička konkurencija obećava svojim ljudima da oni danas imaju političku moć u Crnoj Gori i da krivično neće odgovarati za bilo što. Već će, naprotiv kada završe taj posao, da će i oni dobiti zaposlenje u EPCG. Ni tim povodom se tužilaštvo nije oglasilo, da nam jasno kaže imaju li oni tu moć ili nemaju'', navodi Jakić.

On navodi da iz DF-a ljudima obećavaju poslove, prije svega u EPCG. ''Zgradu EPCG u Nikšiću već nazivaju Šavničanka'', rekao je Jakić.

Dovoljna mala ''varnica'' za veliki problem, ne samo Šavnika

Poručio je da su tenzije došle do ''pucanja''. ''Strahujem da može doći do incidenata i mislim da institucije moraju da reaguju'', kaže Jakić i dodaje da se vrši neviđena opstrukcija sa najvećim stepenom primitivizma.

''Čini mi se da moramo biti swvjesni da je dovoljna jedna mala varnica u Šavniku, koja nam se čini potpuno bezazlena, može biti vrlo ozbiljan probelm ne samo Šavnika već i Crne Gore'', dodaje Jakić.Napominje da je zbog dešavanja prethodnih dana, revolt ljudi narastao toliko da je sve to sada teško držati pod kontrolom.

Ako se ponovi opstrukcija, vidjećemo kakva će biti naša reakcija

Na pitanje što očekuje u nedjelju, kada se ponavljaju izbori na tri preostala biračka mjesta, Jakić odgovara da će ''Šavnik ostati na pravom putu, da li ove ili naredne nedjelje, ili za pola godine''.

''Nijesam od onih koji pristaju na povlačenje ili predaju. Tu smo, borićemo se do kraja, koliko to bude trebalo i kako to bude trebalo. '', kaže Jakić i dodaje da su u nedjelju moguća dva scenarija.

''Očekujem da se nadležne institucije do nedjelje probude i pošalju jasnu poruku onima koji krše zakon ili pozivaju na kršenje zakona, i da ih postave tamo gdje ime je mjesto. Ukoliko se to ne desi, u nedjelju očekujem isto. Samo što ne znam kakva će biti reakcija sa naše strane u nedjelju. Vidjećemo dokle će i naša politička konkurencija i državne institucije testirati naše strpljenje i koliko je ta naša fleksibilnost ''rastegljiva'', rekao je Jakić.  

Svjetska kompanija spremna da uloži preko 650 miliona eura u energetiku

Jakić navodi da zahvaljujući štednji i uprkos opstrukcijama prethodne dvije Vlade, posebno bivšeg ministra finansija Milojka Spajića imaju stabilan budžet i milion eura na računu opštine. Vjeruje da će građani ipak izabrati razvoj, a ne podjele.

''Samo ću reći da smo imali od najozbiljnijih svjetksih kompanija, dolazili su kod na sastanak, pregtovori su u toku, a spremni su da investiraju u Šavnik preko 650 miliona uera u energetiku. To će da bude snažan motor razvoja Šavnika. Takođe, imamo danas više od 15 investitoras koji su spremni da ulažu u etno-sela, Znači, sjajna priča koja može učiniti da Šavbnik zaživi. Siguran sam da će se Šavničani odlučiti da idu putem prosperiteta, a ne da se vraćamo u stare podjele i probleme'', kaže Jakić.

''Drugačiju radio vezu'' u kojoj je gost Darka Šuković bio predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić možete pogledadti na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Todor

Sa ovakvim ljudima bi se Dps lako vratio na vlast. Ali... iz nekoga razloga Milo preferira neke druge.