8 °

max 8 ° / min 1 °

Nedjelja

29.01.

8° / 1°

Ponedjeljak

30.01.

7° / 2°

Utorak

31.01.

7° / 1°

Srijeda

01.02.

8° / 1°

Četvrtak

02.02.

7° / 2°

Petak

03.02.

7° / 1°

Subota

04.02.

5° / -1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mrvaljević: Postoji sprega između Artana Kurtija i novinarke koja je autor BIRN-ovog izvještaja?

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Mrvaljević: Postoji sprega između Artana Kurtija i novinarke koja je autor BIRN-ovog izvještaja?

Vušurović: Mislim da se jednostavno slažu kockice u mozaiku. U mozaiku koji jeste priprema za vanredno stanje.

Autor: Antena M

  • Viber

Izvještaj BIRN-a o mapiranju desničarskih ekstremističkih organizacija je instruisan, ocijenili su sagovornici današnje Drugačije radio veze građanski aktivisti Predrag Vušurović i Nebojša Mrvaljević, koji su su našli na BIRN-ovoj listi navodnih ekstremista.

Predrag Vušurović je kazao da nema nikakve sumnje - izvještaj BIRN-a je planski urađen i instruisan

"Ne želim da kažem, dok se ne ispostavi konačnim, da je BIRN bio inspirator. BIRN je u suštini sredstvo zloupotrijebljeno iz Crne Gore od medijskih i paramedijskih, političkih i parapolitičkih struktura. To je svakom jasno."   

Mrvaljević kao moguću pozadinu navodi da postoji sprega između pojedinaca u ANB-u i novinarke koja je izvor informacija.

"Ono što meni određene nezvanične informacije ukazuju je da postoji sprega između sadašnjeg glavnog inspektora ANB Artana Kurtija i novinarke koja je izvor samog izvještaja i informacija. Ja mogu da pretpostavim da se radi tu o onome 'Ja tebi-ti meni'. On je dao njoj određene informacije za uslugu da ona stavi određena imena, kako bi on dobio osvnov za traženje naloga za mjere tajnog nadzora nad određenim licima koje smatraju potenijalno opasnim za sadašnju vrhušku u vlasti", kazao je on.

Vušurović navodi da ga je nekoliko dana prije izvještaja, u parlamentu kao navodnog lidera protesta pomenuo Peđa Bulatović, a potom i Milan Knežević.

"Nije mnogo vremena prošlo do objave ovog izvještaja. Mislim da se jednostavno slažu kockice u mozaiku. U mozaiku koji jeste priprema za vanredno stanje. Što je meni jako, jako realna opcija. Sad je pitanje njihove bezumnosti, odnosno političke procjene i hrabrosti. Sve je jasno onome ko umije da čita, više čak ne mora čitati ni između redova. Žalim one koji nijesu uspjeli da pročitaju, a dajem punu podršku onima koji jesu i kojih će svakoga dana biti sve više. Mislim da je ovo realna opasnost. Mi kao pojedinci u ovome nijesmo ni malo bitni, sve da nas nema, eto drugih za mikrofonom, eto drugih u masi, eto drugih u prvim redovima", kazao je on.

Mrvaljević smatra da i ovaj skandal treba posmatrati u širem regionalnom kontekstu.

"Svjesni smo da regionalni procesi imaju dva vrlo potencijalna i nekoliko moguće potencijalnih žarišta. Imamo pitanje Srbije i Kosova i pregovore koji se vode u Briselu i imamo situaciju u Crnoj Gori. Pitanje je dakle 'da li da zapalim dvije vatre, pa jednu da dobijem da bude moja, a drugu možda i da izgubim, da uslovim ove moćnike sa strane, Zapadnu Evropu, Ameriku, Rusiju na kraju krajeva, da izborim svoju bitku?' Hajde da pokušam da kažem 'izgubićete članicu NATO-a, dovešću je dotle da ćete da je izgubite."

Kada je riječ o unutrašnjem kontekstu, Mrvaljević kaže da je on zapravo nastavak nametnutog narativa o dva esktremizma u Crnoj Gori.

"Pokušaj nametanja te percepcije bi stavio GP URA u situaciju da bude sredina, najbolji izbor. Dakle, ni lijevo, ni desno, nego nešto što je možda budućnost. Međutim, gledajući ulogu same URE u posljednje dvije godine, jasno je da se ona stavila na jednu stranu i da uopšte nije sredina, niti tas na vagi. Od potpisivanja Temeljnog ugovora, pa svih koraka koji poslije toga idu, jasno govori čiji su oni instrument. Sve ono što gospoda iz Fronta ili NOVE misle, Dritan je sprovodio. Nevjerovatno precizno, bez imalo savjesti. Njega nije briga, pošto nije pravoslavac ili pripadnik tog korpusa koji baštini tradiciju pravoslavnu, koja će crkva da bude i đe će grobovi da budu."

Mrvaljević kaže da osobe na spisku ekstremista već imaju probleme zbog toga, a mogući su i problemi prilikom ulaska u zemlje zapada. Govoreći o najavi iz BIRN-a da će spisak dati na vanjsku reviziju, i o tome da su sa sajta uklonjena imane autora, ali ne i navodnih ekstrmista, Mrvaljević kaže:

"Kao nekad u stara vremena, kad hoćeš nešto da se ne riješi, formiraš komisiju. Tako je i sad. Hajde da ovo ne riješimo nego ćemo mi da uvedemo spoljnu reviziju pa će ona da, šta? Potvrdi, da anulira, ili da prećuti, na kraju da to spadne na ivicu percepcije građana da ne znamo na kraju ni šta je bilo sa tom revizijom. Šteta je već načinjena. Ona djeluje svakog dana sve više i više i što prije to mora da bude uklonjeno sa sajta dok ne provjere."

Vušurović o daljim potezima kaže:

"Gledali smo da igramo fer, i ako se sa druge strane igra onako kako se igra. ostavili smo više nego dovoljno vremena ukoliko je, kojim slučajem greška, da je BIRN ispravi, javno se izvini i odstupi od ovako nesrećno odabranih partnera, odnosno ekipe koja je ovako nesrećno sačinila taj uradak. Gledamo da, prije nego što uđemo u ono što je očito neminovno, a to je tužba protiv BIRN-a, za druge ćemo vidjeti, da odradimo sve što je formalno ispravno i što je neophodno uraditi, da bi zadržali nekakav fer odnos, odnosno bili čisti kao što smo čisti od samog početka", kazao je on.

Kompletnu emisiju pogledajte u snimku ispod.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Prije nje ovi

@Irena Dušica Tomović Samir Kajošević

Irena

Darko, nijesi u pravu. Bez obzira koji su ti razlozi, ne treba da govoriš novinarka J.J. Jelena Jovanović, treba svi da čuju i da zapamte.

Dragan PV

Pedja podrška za tebe i Neboisu za sve što radite u odbranu CG. Lscg za vazda.