11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Moramo se boriti odlučnije, ima nešto što ne da Crnoj Gori da nestane

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Popović: Moramo se boriti odlučnije, ima nešto što ne da Crnoj Gori da nestane

Autor: Antena M

  • Viber

Odgovor crnogorske političke i intelektualne elite na sumornu prijetnju velikosrpske ideologije mora biti odlučniji, hrabriji i organizovaniji, poručuje istaknuti pisac Milorad Popović. On smatra da elemenata za takvo djelovanje ima. U vezi sa tim ukazuje na veliki potencijal koji nose protesti, ali poručuje da ih je nephodno efikasnije voditi.  Opozicija se, smatra Popović, mora osloboditi  birokratsko-oportunističkog naslijeđa koje ima.

 “Na organizovan način velikosrpska ideologija radi na asimilaciji i devastaciji crnogorske kulture….Namjere te ideologije su se najbolje iskazale nakon izbora 2020. Danas su u Crnoj Gori sve nacionalne državne institucije, kulturne, obrazovne, u rukama velikosrpskih političkih aktera koji brutalno i organizovano rade na diskriminaciji i marginalizaciji svega što su autentične crnogorske vrijednosti”, navodi Popović, gostujući u Drugačijoj radio vezi.

Brine ga, kaže, odgovor crnogorske političke i intelektualne elite na tu smrtonosnu prijetnju.

 “Najtežu bolest, kancer, koja ugrožava biće Crne Gore, a to je velikosrpski nacionalizam, oni su liječili uglavnom aspirinima”, upozorava Popović  i u vezi sa tim navodi:

“Danas Univerzitet vodi čovjek koji je davao agenturne savjete kako implementirati ruski uticaj u Crnoj Gori... Na djelu je organizovano i brutalno uništenje svih onih atributa koji su neophodni da bi neka kultura živjela i preživjela”, kazao je on.  

Smatra da je cilj tih napada da se trajno instalira srpska državnost na ovim prostorima, da bi Srbija izašla na Jadransko more.

Političke i intelektualne strukture moraju mnogo hrabrije i organizovanije da ukazuju na svaki element ugrožavanja ljudskih prava u Crnoj Gori, jer je to nešto što bi Zapadu lakše razumjeli.

“Crnogoci u Crnoj Gori danas su najugroženija nacionalna zajednica u Evropi! U državnoj upravi nijedan nacionalni Crnogorac, ako ne pripada grupaciji Dritana Abazovića, Miška Perovića, Miodraga Lekića… ne može dobiti ni mjesto portira”, tvrdi Popović i dodaje:

“Stvara se narativ da je ekstremista svako ko kaže da je Crnogorac”, navodi on.

Popović smatra da je, ipak, ključni problem u nama samima:

“Naš ključni problem je u nama samima. Mi imamo saveznike koji vide i ne vide šta se dešava, ali je naš otpor je slab i razuđen, nema fokus. Sami način na koji reaguju SAD je vrlo spor i reaguju samo kad se pokaže problem”, objašnjava Popović problem sa odnosom zapadnih partnera prema dešavanjima u Crnoj Gori.

On smatra da ova vlast ne bi predala vlast, ukoliko bi izgubila izbore. Navodi da je Šavnik primjer koji na to ukazuje.

Ne borimo se dobro. Treba izaći iz birokratsko-oportunističkog naslijeđa koji ima DPS i SDP, SD, i to što je oko njih, to se mora potpuno promijeniti.  Mislim da najveći dio njih to, međutim, ne umije, neće, ne može… Mora se napraviti kultura otpora, pokret otpora”, poručuje Popović.

On smatra da mogućnosti i elemenata za to ima, ali pitanje je koliko imamo svijesti.

 “Protesti pokazuju da postoji energija otpora, ali ne vidim da postoji struktura koja to zna efikasno da vodi, koja zna da to održava i da fokusira stvari. Postoji meni nejasna defanziva. Ti ljudi nemaju odbrambeni instinkt…”, smatra Popović.  

Popović, takođe, ukazuje na, kako kaže, važan segment u velikosrpskoj strategiji.

“Jedan od glavnih segmenata trajnog onesposobljavanja Crne Gore da bude održiva država je odvajanje nacionalnih manjina od Crnogoraca i na tome su dosta radili. Bošnjaci su sad pod velikim pritiskom.” kaže Popović.

Popović ipak vjeruje da će se Crna Gora izvući.

“Izvukli smo se i 1918. i 1989. Ima neki đavo koji ne da Crnoj Gori da nestane”, poručio je književnik Milorad Popović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR