14 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović u DRV: Zapad će od političkog buljuka, bez DPS i DF, pokušati da napravi vladu!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Bojović u DRV: Zapad će od političkog buljuka, bez DPS i DF, pokušati da napravi vladu!

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Programski koordinator GI "21. Maj" Rade Bojović smatra da je pred Crnom Gorom nastavak nestabilnosti i nefunkcionalnosti institucija. Iako je zapadnim partnerima sada jasnija politička scena Crne Gore, protagonisti pogrešne strategije prema Regionu neće lako priznati svoje greške jer im je draže da posljedice trpe građani, nego da rizikuju svoje diplomatske karijere, smatra Bojović i ukazuje na činioce koji drže na okupu provučićevske i proputinovske snage u Crnoj Gori: želja da po svaku cijenu sačuvaju vlast i patološki odnos prema DPS.

Evropska CG ili druga Republika Srpska i južni prirepak Srbije

Gostujući u "Drugačijoj radio vezi" Antene M, Bojović najprije definiše ključnu liniju podjele na političkoj i društvenoj sceni:

-  Naša ključna dilema je: ili evropska Crna Gora ili druga Republika Srpska?! Evropska Crna Gora koja će nam pomoći da se izvlačimo iz blata u kojem se nalazimo ili ćemo postati kvazidržava, zaglibljena i zaostala, pod upravom Vučićevog Beograda".

Lider GI "21. maj" analizira politiku aktuelne vlasti i njene nosioce.

- Na vlasti u Crnoj Gori je politička klasa koja je hibrid svega i svačega ali je njen zajednički imenitelj to što je ili pod direktnom upravom Vučića i Beograda ili, ako nije pod direktnom upravom, prihvata da bude tuđi politički igrač.

- Šta je cilj jedne takve politike? Cilj je, pored posrbljavanja Crne Gore, u čemu glavnu ulogu na terenu ima SPC, cilj je, dakle, spriječiti Crnu Goru da uđe u Evropsku uniju. Cilj Beograda je da hibernira Crnu Goru u ovom institucionalnom rasulu, da se pokaže da Crna Gora nije sposobna da odgovori zadacima EU i da postane južni prirepak ovakve Srbije, koja je problem i za sebe i za okruženje."

Patološka frustracija DPS-om drži na okupu aktuelnu većinu

Bojović ukazuje na neprirodnu situaciju opstanka Vlade koja jedva da ima nekoliko procenata podrške, ali i većine formirane nakon izbora u avgustu 2020. Objašnjava šta ih još drži na okupu, osim ruke Beograda.

- Zajednički imenitelj aktuelne vlasti je sačuvati vlast po svaku cijenu. uz još jednu, ja bih rekao patološku tačku okupljanja, a to je odnos svih njih prema DPS. Nije problem da imate argumentovan kritički odnos prema DPS. Problem je što je parlamentarna većina u takvoj frustraciji i političkog straha od DPS koji više i nije u stanju da ih realno ugrozi, što stvar čini još apsurdnijom, da će se oni u svom paranoičnom djelovanju uvijek držati zajedno, nezavisno od toga šta to znači za vladavinu zakona u Crnoj Gori, a mi po mnogo elemenata postajemo besudna zemlja, nezavisno od toga šta to znači za evropske integracije, a one su u posljednje dvije godine potpuno zaustavljene".

Bojović  upozorava da strankama parlamentarne većine nije stalo ni do čega što bi se moglo nazvati državnim, nacionalnim ili interesom građana da Crna Gora uđe u EU.  Na pitanje koliko DPS i navodna borba protiv korupcije i kriminala  mogu biti efektivan alibi za vlast, kaže da ta priča može proći još u kampanji za naredne izbore, nakon toga ne.

Podanički mentalitet objašnjenje javne ćutnje

Rade Bojović naglašava i apsurd "legitimne petokolonaške politike", koju smo gledali i tokom "izmećarskog" nastupa grupe lokalnih čelnika  u BG, i pita (se) đe mi živimo kad takva politika ima 20% podrške, dodajući da bi u zrelim demokratijama bi bila sankcionisana na izborima neulaskom u parlament.

- Živimo ludo političko vrijeme koje će, na žalost, potrajati"!

Na pitanje kako je moguće se da niko od 30% Srba, koliko pripadnici toga naciona participiraju u stanovništvu Crne Gore, ne oglasi kritikom na račun onoga što izgovara Marko Kovačević ili povodom inferiornog nastupa na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, u Beogradu, Bojović objašnjava:

- Mi smo samo formalno demokratija. Za demokratiju je potreban aktivan građanin, sa stavom. Mi smo podanički mentalitet. Iz podaničkog mentaliteta proizilazi da, kad se građanin opredijeli za neku politiku i partiju, ma šta intimno mislio, on javno ćuti".

URA i Demokrate znaju da bi ih uništila otvorena konfrontacija sa Zapadom

Problem Ure i Demokrata je što, s jedne strane, moraju da služe politici Beograda, a sa druge da izigravaju proevropske snage, kaže Bojović i dodaje:

- Kod njih postoji svijest da bi otvorena konfrontacija sa Zapadom značila njihov politički kraj. Oni ne smiju javno da kažu: Da, mi smo transparentne Vučićeve sluge i odradićemo zadatak do kraja."

Svjesni su da se nivo pritisaka sa Zapada pojačava i da, ukoliko Crna Gora bude izolovana, to može da ih politički potpuno uništi. Zapad bi u toj varijanti mogao da napravi potpun zaokret i po svaku cijenu podrži njihove političke protivnike, uvjeren je programski koordinator GI "21. Maj".

Državotvorni blok nije uradio ništa od neophodnog

Gostujući u "DRV" Bojović je analizirao i stanje u prozapadnom, suverenističkom bloku.

- Nakon izbornog poraza, koji ni po čemu nije bio specijalno dramatičan jer je razlika bila u jednom poslaniku, suverenistička, državotvorna strana imala je više nego dovoljno vremena da se nakon tog tijesnog poraza konsoliduje, reformiše, drugačije postavi svoje politike, suoči sa uzrocima poraza, odstrani aktere i politike koje su do poraza dovele. Ništa od toga se u ove dvije godine nije desilo."

Nakon višemjesečnog postizbornog "nokdauna" politika suverenista svela se na kritiku očigledno loših strana aktuelne vlasti. To nije bilo dovoljno i desio se odliv tradicionalnih birača, što se pokazalo na izborima u Podgorici.

Vlast sastavljena od hibrida ne može biti funkcionalna, makar imala 60%

Bojović smatra da se stvari kreću u pravcu formiranja vlasti bez DPS i DF, a da to priželjkuju i neke adrese sa Zapada. Ne vjeruje, međutim, da je to formula koja može donijeti stabilnost i funkcionalnu vlast Crnoj Gori.

- Čitava priča ide u pravcu da ćete vi nakon vanrednih izbora, kad god se desili, imati situaciju da će DPS i DF, koji je direktna petokolonaška grupacija Beograda,  zajedno imati 40-42%. Imaćete većinu koja će da dobacuje do 60%, političkih hibrida i jasnije profilisanih subjekata, među kojima računajte i destak procenata ex suverenista. Vrlo je vjerovatno da će se, nakon toga, Zapad baviti tim političkim buljukom, radi sasatavljanja nove vlade. Vlade koja, naravno, neće biti ni stabilna ni funkcionalna".

Čeka nas nastavak destrukcije koja je počela prije dvije godine, ali to je realnost Crne Gore, zaključuje Rade Bojović.

Cijelu emisiju pogledajte na linku ispod.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dps unistio L

Dps je unistio Libera;le i sve tekovine slobodarske CG. Sada Dps pere svoje grijehove. Kasno.