18 °

max 18 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savić: Amerika na Balkan nikad nije došla sa konačnim rješenjem; Abazović šampion relativizacije

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Savić: Amerika na Balkan nikad nije došla sa konačnim rješenjem; Abazović šampion relativizacije

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gost Drugačije radio veze bio je politikolog Marko Savić.

Na pitanje šta je trenutno u gorem stanju u Crnoj Gori, društvo ili institucije, Savić je odgovorio da je trenutno teg na institucijama koje su svojim nečinjenjem dovele do ovakvog stanja u državi.

„Kad ostavite toliki prostor ljudima koji sa umišljajem žele da se makar naslone, ako ne i da u potpunosti traže paternalističku ulogu van Crne Gore, onda dolazite i do tog i formalnog i suštinskog urušavanja institucija“.

Savić dodaje takvo nečinjenje skrenulo pažnju zapadnih partnera na Crnu Goru, što je, smatra on, u krajnjem i dobra stvar.

Amerika nikad ne nudi konačna rješenja na Balkanu

Saradnik na Fakultetu političkih nauka UCG ističe da Amerika na Balkan nikad nikad nije došla sa konačnim rješenjem, nego je primarni cilj Vašingtona bio da spriječi sukob. 

"Nikad nijesu dolazili sa konačnim rješenjem, uvijek smo imali neki vid polurješenja i puštanja da se onda desi budućnost takva kakva je. ali da tim polurješenjem dovedu do stabilizovanja situacije, odnosno da ne dođe do sukoba. To su radili i u Makedoniji, kada su pokušali da minimalizuju albanski nacionalizam. U odnosu Srbije i Kosova podsticano je partnerstvo sa Albanijom i uslovno rečeno albanski nacionalizam, jer je on u tom vremenu bio brana za širenje srpskog nacionalizma. Oni su 2008. napustili Zapadni Balkan, prepuštajući Evropskoj uniji da ona kroz integracijsku funkciju preuzme ove prostore i da insistira na određenim stvarima. To prepuštanje je, međutim, dovelo do ogromnog upliva Rusije".

Na stare probleme nakalemljen nacionalizam, šovinizam i naslanjanje na centre izvan CG

Govoreći o rezultatima aktuelne vlasti, Marko Savić nakon opaske da bi mogla biti tema za ozbiljan naučni rad: šta je to parlamentarna većina u Crnoj Gori, ocjenjuje da je na ranije sistemske devijacije: partijsko zapošljavanje, nepotizam, korupcija... nakalemljen nacionalizam i šovinizam.

„U posljednje dvije godine imamo kalemljenje jedne iste politike samo sa izraženim nacionalističkim i šovinističkim predznakom. Dobili smo jedan konglomerat svega i svačega koji opet zadovoljava uskopartijske interese, koji se naslanjaju na neke druge centre, kao što bi rekli mlađani predsjednici opština, na maticu u Brogradu. Ono što se dešava sa institucijama danas je posljedica jednog takvog svjetonadzora, oni te institucije nijesu shvatili“.

Abazovićevi stavovi su uvreda za politikologiju

Politikolog Savić saglasan je da su političke partije faktor razaranja institucija, dok je Crkva Srbije faktor razora društva, ali naglašava da se ne smije zanemariti međusobni uticaj tih činilaca.

Upitan kako, kao politikolog, gleda na stav Dritana Abazovića, doktora politikoloških nauka, da nema ništa sporno u tome što je Vlada formirana u manastiru Crkve Srbije, Savić kaže da je Abazović šampion relativizacije i da njegov stav vrijeđa sve ljude koji su politikolozi.

„Prethodni izborni ciklusi i postoci koje njegova partija ima, pokazuju da vrijeđa i određeni broj građana ove države. Ne postoji bolji izraz bez da je to budalaština koja nema uporište ni u jednoj sferi koja se izučava, zna se kakva je uloga crkve bila. Mi smo je pozicionirali kroz istoriju političkih teorija, ocijenli je i pozitivno i negativno da bi smo došli do njene savremene uloge, a to je da treba da joj država Ustavom omogući da se bavi poslom kojim treba da se bavi: da pokuša da povezuje pastvu duhovno sa Bogom, preko svojih predstavnika u objektima u kojima to treba da radi. Ići (u manastir) da se tamo formira svjetovna vlast jedne građanske države, u kakvom takvom demokratskom kapacitetu, nešto je što je do kraja urušilo sliku Crne Gore i njen imidž. I kao buduće članice EU i uopšte kao jednog napredonog društva“.

Marko Kovačević ne zna istoriju Nikšića

Govoreći o izlaganju Marka Kovačevića u sprskom parlamentu i priči da im građansko ustrojstvo crnogorskog društva ne dozvoljava da ispolje srpski identitet na pravi način, Savić kaže da njegov imenjak, na žalost, ne zna istoriju grada koji vodi.

„To svjedoći i njegovo pjevanje na proslavi Pravoslavne nove godine đe pokušava da nam nametne da smo mi 1877. bili toliko osviješteni da smo pripadnike islamske vjeroispovijesti nazivali baš tako, a ne Turcima, pa da nema nikakvu konotaciju sa tim njihovim osjećanjem“.

Savić kratko podsjeća na demografsku strukturu Nikšića nakon oslobođenje i činjenicu da je knjaz Nikola na čelo grada postavio uglednika islamske vjere.

Drugačiju radio vezi u kojoj je gost bio politikolog Marko Savić, pogledajte na linku ispod.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Rade

Izvanredan intervju. Dje Darko nalazis ove sjajne mlade momke! Bravo

bijeli pavle

Zapad je zdušno pomogao uništa vanje crnogorske države i njeno bezimeno utapanje u Srbiju odnosno Kr. Jugoslaviju. Nadam se da će se pokajati zbog toga.