27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filipović: Najava odgađanja popisa potpiruje vatru među pješadijom nekadašnjeg DF-a; Spajić treba da se zabrine oko Milatovićevih izjava Gardijanu

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Filipović: Najava odgađanja popisa potpiruje vatru među pješadijom nekadašnjeg DF-a; Spajić treba da se zabrine oko Milatovićevih izjava Gardijanu

Autor: Antena M

  • Viber

Prilično je hrabar potez, ali i nužan da mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić najavi odgađanje popisa, mada je pogotovo hrabro da kao isturena jedinka to saopšti javnosti u ime svih političkih partnera, pa i bivšeg DF-a i Demokrata, koji su podržali odgađanje popisa, saopštio je to politički analitičar i kolumnista CdM-a Ljubo Filipović gostujući u Drugačijoj radio vezi na Anteni M.

Najava odgađanja popisa potpiruje vatru među pješadijom nekadašnjeg DF-a

Filipović je naglasio da je ovakav potez razbjesnio Viber grupu predvođenu izvjesnim vojvodom Pekovićem, pod nazivom "Odbrana narodne volje", koji je najavio susret sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem.

"Taj kanal koji je organizovao neuspješne auto-litije protiv Spajićeve Vlade bez ZBCG i dalje je aktivan i broji oko 20 hiljada članova, a na toj grupi se širi proruska propaganda, srpski nacionalizam, najgore rasističke ideje. Oni su sada najavili da će protestovati protiv Spajićeve odluke o odgađanju popisa, a interesantno je da su saoštili i da su poslali zahtjev premijeru Abazoviću da se vide sa njim i da je on navodno pozitivno odgovorio, ukoliko to nije dezinformacija. Dakle, Abazović bi trebalo da se sastane sa predvodnikom grupe Neđom Pekovićem, koji je hapšen zbog organizovanog kriminala. Naglašavam i da je jasno da je ova grupa u potpunosti pod kontrolom nekadašnjeg DF-a", kaže sagovornik Antene M.

Govoreći o tome da li je dovoljno mjesec da se sprovedu neophodne izmjene i da se popis nakon tog perioda uspješno sprovede, Filipović odgovara da jeste u zemlji koja je sređena i koja ima uređenu vladinu agenciju za statistiku. Međutim, vjeruje da je ovo samo vremenski prozor za kupovinu vremena.

"Trenutno se skida pritisak sa Pokreta Evropa sad i sa nove Vlade, a na neki način dobijaju vjetar u leđa ovi subjekti koji su ostali van izvršne vlasti, dakle URA i partija koju formiraju SNP-ovi funkcioneri. Ova odluka je iznuđena, baš kao i odluka o formiranju vlade ovakve kakva jeste", smatra Filipović. 

Tjeskoba 

Polemišući da li je u sadašnjim političkim uslovima, sa ovakvim stanjem institucija, uopšte moguće sprovesti pošten popis, Filipović se osvrnuo na stanje u Budvi, u kojoj je za jako kratak period, na prilično maloj površini kolika je ta primorska opština, ovanulo oko trideset bilborda sa trobojkama, natpisima "Ponosni na svoje srpsko", sa dezinformacijama i aproprijacijom kulture i nasljeđa, hrvatskog i crnogorskog. 

"Tjeskoba i pritisak se osjećaju, pogotovo kada prođete kolima od Budve do Petrovca. U takvim uslovima nemoguće je napraviti popis koji bi pokazao realnost na terenu, odnosno zdravu klimu. Popis će, iz ovih razloga, biti u potpunosti nelegitiman", uvjerenja je Filipović.

Intervju za Gardijan - britanski PR tekst

Intervju Jakova Milatovića za Gardijan je klasičan PR tekst, kaže sagovornik Darka Šukovića. 

"Prije svega bi Spajić trebalo da bude zabrinut ovim intervjuom, jer je očigledno da je Milatović jedini izvor informacija ovom novinaru. U tekstu, dakle ne u Milatovićevim odgovorima, već u narativu Spajić se predstavlja kao krivac za neuspjeh u pregovorima, iako mi u Crnoj Gori znamo da je Milatović taj koji je sabotirao pregovore i učinio da ZBCG bude dio Spajićeve Vlade. 

U tekstu se Milatović prikazuje kao prozapadni, nekorupcionaški lider, međutim, ovo vidim kao britanski "public diplomacy" jer ipak je i njima u interesu da je njihov, Chevening stipendista, predsjednik jedne zemlje. 

Ipak, kada jedan Gardijan, kao ljevičarsko orjentisan list napravi ovakav teskt, definitivno treba odreagovati, a mi imamo diplomate, ili one koji su u toj branši radili, a govore dobro engleski jezik, koji mogu da napišu jedno smisleno pitanje novinaru, ili Gardijanu, gdje će ukazati na jasne greške", objašnjava naš sagovornik. 

Opozicija da prati situaciju u bezbjednosnom sektoru poput "psa čuvara"

Rizik je da se partijski zarobe institucije bezbjednosnog sektora, vjeruje Filipović govoreći o tome da ponovo imamo slučaj gdje jedan politički subjekat, odnosno Demokrate, vode ovaj važan sektor. 

"Demokrate imaju jednu dobru partijsku strukturu, građene su po principu DPS-a, pa je iz tog razloga rizik veći. Ti ljudi i dalje dijele kontakte sa Rusijom i Srbijom, odnosno njihovim bezbjednosnim strukturama. Dragan Krapović je, koliko god se izdavao za prozapadnog političara, daleko od toga. Jasno se za gdje je njemu srce, kao i Aleksi Bečiću, kao i članovima ove partije. Boris Bogdanović, kao Ministar unutrašnjih poslova, imaće šansu da nas ubijedi u suprotno, jer mu nije težak zadatak da bude bolji ministar od Filipa Adžića. Od njih se, dakle, ne očekuje mnogo, ali treba pratiti njihov rad pomno. Opozicija kao pas čuvar treba da prati bezbjednosni sektor", kaže on.

Panika na "ovoj liniji fronta" - alarm za naše saveznike

Gost DRV ističe da je autoritet Zapada na Zapadnom Balkanu popustio, ondosno da nema onu snagu kakvu je imao ranije, a podsjeća i da je Evropska unija izgubila svoju transformativnu moć kakvu je imala - da promijeni i unaprijedi situaciju u crnogorskom društvu. 

"Ignorišu se direktna upozorenja, predsjednik države izjednačava spoljni uticaj Zapada sa uticajem Vučića. Ipak, koliko toliko, kao članica NATO-a možemo reći da smo sigurni. Međutim, meni nije svejedno, ne mogu reći da se u ovoj zemlji osjećam sigurno kao neko ko djeluje u javnom prostoru, kako sam se osjećao do prije nekoliko godina. Ukoliko mi, slobodnomisleći ljudi, ne osjećamo sigurnost u zemlji zapadne demokratije kakva je Crna Gora bila do jednog trenutka, to znači da kolektivni sistem bezbjednosti pokazuje velike pukotine i da je naša država postala meki trbuh kolektivne transatlantske bezbjednosti. 

Pozvao bih na paniku naše saveznike da na "ovoj liniji fronta" postoji velika mogućnost da ruski uticaj prodre duboko u unutrašnjost NATO saveza, imajući u vidu što se dešava u Mađarskoj, Slovačkoj...", zaključuje Filipović. 

Emisiju u cjelosti možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR