19 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vurušić: Plenković će pokušati da pomiri Domovinski pokret i SDSS, to je formula za novi mandat

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Vurušić: Plenković će pokušati da pomiri Domovinski pokret i SDSS, to je formula za novi mandat

Plenković je uspio na neki način Srbe iz Hrvatske udaljiti od Vučića. Što nije nezanemarivo. Podsjetimo da je Pupovac znao biti prije na parastosima povodom Oluje koje je Vučić obilježavao, a zadnjih godina tamo nema predstavnika SDSS-a, nema ih ni na proslavama nelegalnog dana državnosti Republike Srpske.

  • Viber

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković poručio je da je HDZ treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima te da odmah kreće formiranje parlamentarne većine nakon što su objavljeni privremeni izborni rezultati po kojima je HDZ osvojio 61  mandat.

Hrvatski novinar i komentator Jutarnjeg lista Vlado Vurušić kazao je u našoj emisiji Drugačija radio veza da su izbori u Hrvatskoj pokazali da je biračko tijelo u toj zemlji "malo više nego blago" desno, mada nije, kaže, zanemarljiv ni broj ljevice.

Vurušič ocjenjuje da "šok terapija" koju je pokušao izvesti predsjednik Zoran Milanović, nije uspjela.

"Milanović je zajedno sa SDP-om zapravo na neki način, bez obzira što je SDP druga snaga u Saboru po broju zastupnika, odnosno SDP-ova koalicija, na neki način gubitnik ovih izvora. I što je zanimljivo, Zoran Milanović koji je bio vrlo aktivan u kampanji i koji je inače, svakoj rupi zakrpa, jer uvijek voli nešto reći i o svemu ima mišljenje, da se on juče cijeli dan, evo i danas ujutro, još nije oglasio povodom izbora! Što je vrlo zanimljivo i mnogi mu to već sada zamjeraju, pogotovo ovi koji su na lijevom spektru hrvatske političke pozornice".

Šanse HDZ-a da sastavi vladu su puno veće nego šanse SDP-a

Upitan kakve su šanse Plenkovića i HDZ-a da sastave vladu, Vurušić smatra da su znatno veće nego šanse SDP-a.

"Pretpostavlja se da će Zoran Milanović kao predsjednik države koji daje mandat onome ko skupi 76 poslanika, s obzirom na to da je on sada gubitnik, a sve je uložio protiv HDZ-a, da sada jedino može pritiskati da se vlada sastavi što prije, prijeteći novim izborima, odnosno da da neki zakonski rok, ne znam koliki je on, ja mislim jedno dva ili tri mjeseca, i ako se u tom roku ne sastavi vlada, a moguće je da se i ne sastavi, dođe do raspisivanja novih izbora".

Hrvatski novinar smatra da će HDZ mnogo koštati sastavljanje vlade.

"Domovinski pokret neće biti jeftin, a pogotovo neće biti jeftini predstavnici srpske manjine, odnosno SDSS-a, koji imaju tri zastupnika, jer je Domovinski pokret rekao: možemo sa svima, osim sa SDSS-om i sa Možemo. Time su ostavili izvjesnu mogućnost koaliranja i sa SDP-om, ali sa Srbima nikako. Kako je HDZ u zadnja dva mandata koalicioni partner sa SDSS, kaže se da su oni 'HDZ-ovi Srbi', vjerovatno će ih (DP i SDSS) Plenković pokušati pomiriti na način da ih dobro nagradi".

Plenkoviću je važnije da ima Srpsku manjinu uz sebe nego ostale manjine

Plenkoviću je jako važno, pogotovo zbog Brisela da ima Srbe uz sebe. SDSS ima trojicu poslnika, a barem još troje ili četvoro iz redova manjina bliski su HDZ. Jedino se predstavnik Bošnjaka deklarisao kao skloniji Milanoviću.

"To je čisto pragmatično-politička pozicija, i time je on često u Briselu mahao. A drugo, mislim da je on uspio na neki način Srbe iz Hrvatske udaljiti od Vučića. Što takođe nije nezanemarivo. Podsjetimo da je Pupovac znao biti prije na parastosima povodom Oluje koje je Vučić obilježavao, a zadnjih godina tamo nema predstavnika SDSS-a, nema ih ni na proslavama nelegalnog dana državnosti Republike Srpske. Dakle, na neki način su Srbi iz Hrvatske tu u nekoj drugoj poziciji. Naravno da imaju odnose sa Srbijom, s Vučićem, konačno to im je matična zemlja... Plenkoviću je važnije da ima Srpsku manjinu uz sebe nego ostale manjine".

Vurušić zaključuje da su rezultati izbora početak Milanovićevog političkog kraja.

"Ako se on kandiduje krajem godine na predsjedničkim izborima, a HDZ uspije sastaviti vladu, mislim da on tu neće proći. Mislim da bi u SDP-u moglo doći i do pada sadašnjeg predsjednika Peđe Grbina. Tako da predpostavljam da bi uskoro moglo doći do potresa u SDP-u, do izbora nekih novih ljudi", zaključio je Vurušić, pominjući Tonina Piculu kao potencijalno novog lidera SDP, ukoliko ne odluči da bi i dalje radije bio u Briselu nego u Hrvatskoj.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

TV_EU

I Pupovac je neočetnik koji negira crnogorsku naciju i državu . U Hrvatskoj ne "talasa" jer je ostao mali broj Srba nakon Oluje inače bi se Hrvati o jadu zabavili s njima . Bilo bi interesantno da gosp. Šuković pokuša napraviti intervju sa njim i da ga direktno pita o Crnogorcima !