14 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavlović o odgovoru Spajića o Rezoluciji o Srebrenici: Bezobrazluk vlasti, manifestacija naduvanog osjećaja moći

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Pavlović o odgovoru Spajića o Rezoluciji o Srebrenici: Bezobrazluk vlasti, manifestacija naduvanog osjećaja moći

Autor: Antena M

  • Viber

Odbijanje premijera Milojka Spajića da odgovori na pitanje da li će Vlada biti jedan od sponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici predstavlja, smatra profesor na univerzitetu Alberta u Edmontonu Srđa Pavlović, bezobrazluk vlasti koji je manifestacija njihovog naduvanog osjećaja moći.

On je, gostujući u Drugačijoj radio vezi, kazao da je vlast u Crnoj Gori u zavisnom položaju od politike u Srbiji i Aleksandra Vučića, te da ne smiju drugačije ni da se postave. Dio kalkulacije vlasti u vezi sa tim pitanjem je, kaže Pavlović, i stav dijela Crne Gore koji smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid.  

“Premijer odbija da odgovara na novinarsko pitanje o jednom od najvažnijih dešavanja za Crnu Goru, za našu budućnost, za pozicioniranje Crne Gore na međunarodnoj sceni. On, u jednom gotovo uvredljivom maniru, prebaci priču na infrastrukturne projekte, puteve, ceste, bunare… po Crnoj Gori. To je jedan bezobrazluk vlasti, ta osionost je manifestacija njihovog naduvanog osjećaja moći”, kazao je Pavlović.

On, takođe, smatra da većinski dio Crne Gore ne misli da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je to, kako kaže, dio kalkulacije zašto dio elite na vlasti radi to što radi.

Pavlović, govoreći o ishodu glasanja Crne Gore o Rezoluciji, ukazuje na način na koji je premijer Spajić odgovorio na pitanje o tome.

“On (Spajić) rekao je da preferira tunele, autoputeve… sponzorisanje tih stvari. Na fonu toga on je potpuno na onome što je rekao Ričard Grenel, da je kontraproduktivno insinstirati danas, toliko decenija kasnije, na Rezoluciji o Srebrenici, jer ona samo dalje dijeli zajednicu. Ja mislim da će to biti vjerovatni izgovor Vlade Crne Gore. Sa druge strane, ja zaista ne vidim, s obzirom na njihovu zavisnost od politike u Srbiji i Aleksandra Vučića da oni smiju drugačije da se postave“, kazao je Pavlović.

Podsjetimo, bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

“Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu“, naveo je nedavno Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

Pavlović, takođe, ukazuje da i premijer i predsjednik Crne Gore politizuju Rezoluciju o Srebrenici u cilju međusobnog obračuna.

“Zbog toga predsjednik Milatović kaže da je pitanje sponzorstva Rezolucije o Srebrenici pitanje za Vladu…On sebe zapravo izoluje i predstavlja kao osobu i funkcionera koji nije dio institucionalnog sistema Crne Gore. On paralelno, i ako to nije izrečeno, kaže: ‘Pitajte vi premijera Spajića da li je on negator genocida’. To kaže čovjek, sa pozicije predsjednika, koji je 2021., kada je bila smjena ministra Leposavića, vrlo elegantno Srebrenicu stavio u širi kontekst svih zločina i time de facto tada postao dio tima koji relativizuje genocid”, navodi Pavlović.

Priča o ekonomiji je dimna zavjesa

Pavlović kaže da svjedočimo porogresivnom padu intelektualnih kapaciteta kada je posrijedi njihova javna manifestacija političkih elita koje su vodile Crnu Goru u proteklih 50 godina. On ukazuje da smo došli u situaciju da naši lideri ne znaju padeže.

"Priča o ekonomiji, priča o stomaku, cijenama je bazična priča koja se u našoj situaciji koristi kao dimna zavjesa da bi se pobjeglo od razgovora o drugim važnim pitanjem. Tako da je bježanje u infrastukturnu logiku, kako kaže, tužni testament o tome na što je Crna Gora spala kada je posrijedi njena politička elita”, smatra on.

Govoreći o situaciji i perspektivi daljih dešavanja u Crnoj Gori, profesor Pavlović kaže da će kriza u različitim intenzitetima trajati narednih tri ili četiri izborna ciklusa, ali vjeruje da ćemo uspjeti da se očuvamo.

Pobjeda Trampa nije nemoguća

Gostujući u Drugačijoj radio vezi Pavlović kaže da pobjeda Donalda Trampa nije nemoguća. Govoreći o tome kako se mogućnost njegove pobjede manifestuje u Evropi, koja sve više ide “desno”, Pavlović navodi da, u našem kontekstu, takve političke promjene, takva degradacija uspostavljenih demokratskih normi, ide na ruku nacionalistima i kleronacionalistima kakvi su Vučić, Dodik…  

Na opasku da je vrhunac bio sastanak Džejmsa O Brajena i Porfirija, đe je Porfirije ponizio O Brajena, Pavlović kaže da mu je to u nekoj mjeri zagonetka, s obzirom na to da je O Brajen veoma sposoban i principijelan čovjek.

“Dijelom mi je nepoznanica što je razlog da on sebi dozvoli da dođe u situaciju da ga Porfirije onako bagateliše. Sa druge strane, O Brajen je dizajner ideje o Otvorenom Balkanu. Shodno tome vjerovatno postoje neki kompleksni razlozi zašto bi jedan principijelni i sposobni advokat, zaogovornik određenih međunarodnih politika po pitanju dešavanja na Balkanu sebi dozvolio tako nešto”, rekao je Pavlović.

Podsjetimo, Porfirije se nedavno sastao sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajenom i ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom i tom prilikom, kako je navedeno nakon sastanka, upoznao goste sa neizmijenjenim stavom SPC da je Kosovo dio Srbije. S obzirom na to, Porfirije je kao štetno ocijenio uključivanje Kosova u Savjet Evrope, saopšteno je nakon sastanka.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod: 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

DejanRVujičić

2-Besmislene su bile nade pojedinih "oficijelnih suverenista" da se četnička fašistička ohlokratija neće usuditi da na ogoljen način razori politički i pravni sistem države, nego će streknuti od nježnih kritika koje su joj dolazile od briselske i vašingtonske birokratije.

DejanRVujičić

1-Po zakonima političke entropije, nije teško zaključiti da će treća vlada, ako potraje biti gora od prethodne dvije.Ako se održi do kraja, može se očekivati da će biti gora i od same sebe.I Jednoj i drugoj i trećoj glavna „agenda“ je ubrzavanje ekonomskog usmrćenja CG i njeno serviranje "SS svetu"