30 °

max 30 ° / min 19 °

Ponedjeljak

17.06.

30° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

34° / 23°

Petak

21.06.

34° / 24°

Subota

22.06.

34° / 24°

Nedjelja

23.06.

31° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stradner: Razlog Vučićevog hibridnog rata je da jedna NATO zemlja ne bude dio EU, cilj je da Crna Gora bez ispaljenog metka postane dio "srpskog sveta"

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Stradner: Razlog Vučićevog hibridnog rata je da jedna NATO zemlja ne bude dio EU, cilj je da Crna Gora bez ispaljenog metka postane dio "srpskog sveta"

Autor: Antena M

  • Viber

Dok u regionu već dva mjeseca jačaju tenzije povodom glasanja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, ono što na Zapadu vide su samo rezultati, rekla je u Drugačijoj radio vezi naučna savjetnica Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona Ivana Stradner. Sagovornica Antene M ističe da je nakon glasanja bilo zanimljivo vidjeti broj država koji su glasali za, protiv ali posebno broj onih, naglašava Stradner, koji su bili uzdržani. To je, kako kaže, rezultat kampanje zvaničnog Beograda da se tom rezolucijom targetiraju Srbi kao genocidan narod a država Srbija kao genocidna, što se može nazvati, dodaje Stradner, hibridnim ratom.

“To se nigdje ne spominje. Osuđuje se poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca, ali se nigdje ne spominje ni jedan narod, niti država. Ali to za vladajuću strukturu u Beogradu nije bitno, jer bilo koja odluka i bilo koji korak da se preuzme, oni to stavljaju u svoju ulogu i to koriste za jačanje nacionalizma na unutrašnjem planu, ali sa druge strane i razbijanje regiona i dalju polarizaciju”, kaže Stradner.

Vučić na evropskom putu bez EU?!

I pored svih dešavanja u Srbiji i regionu, Zapad i dalje, kako kaže, naivno vjeruje riječima Vučića da je Srbija na evropskom putu. Ali ono što nedostaje u Vučićevim govorima je, navodi Stradner, riječ Evropska Unija i članstvo u EU.

“Cilj Vučića je da ostane na vlast što duže”, kaže Stradner.

Na pitanje kakve to ima veze sa regionom odgovara:

“Predsjednik Vučić, baš kao i Putin, ne želi da dozvoli bilo kakav napredak regiona ka zapadu. Kao što se Putin plaši demokratije u svom komšiluku, tako se isto i Vučić plaši demokratije na Balkanu. I jedan oblik od tog hibridnog rata koji on vodi upravo jeste u Crnoj Gori, a znamo već posljednji par godina kako je uloga bila polarizacija u samoj zemlji, uloga crkve koja je korišćenja za određene bezbjednosne ciljeve, da se to instrumentalizuje i da se iskoriste, da se zemlja sama dalje polarizuje”, jasna je Stradner.

Govoreći o protestima koji su organizovani u Podgorici povodom glasanja o rezoluciji, Stradner kaže da i pored toga što u dva dana protesta nije bilo tek par stotina ljudi, zanimljive su bile poruke koje su poslali okupljeni.

“Spominjala se Rusija, Srbija i to sve ide u korak daljeg udaljavanja Crne Gore od zapada, a sama rezolucija je iskorišćenja upravo  da se nacionalizam stavi na veći nivo, a takođe ima to sve i ulogu jednu mnogo veću. A to je kada, baš kao u Beogradu, kao što postoje te desničarske grupe, da predsjednik Vučić uvijek može da kaže ja nisam najgori, alternativa je uvijek gora, takvu situaciju, nažalost, vidim i u Crnoj Gori gdje Beograd takođe koristi za svoje geopolitičke momente da kaže, eto, možda Srbija nije spremna, ali pogledajte šta se dešava i u Crnoj Gori”, smatra Stradner.

Propaganda kao osnovno oružje u trenutnom hibridnom ratu

Liturgija pred put u Njujork, ogrtanje sprskom zastavom tokom glasanja, autokolone Beogradom, samo su neki od primjera kampanje kojom je Vučić htio da dokaže srpskom narodu da će dati sve od sebe da rezolucija ne dobije potrebnu većinu u Generalnoj skupštini UN-a. Ipak pored svega toga, Stradner kaže da je Vučić od momenta polaska znao kakav će ishod biti, kao i da to neće uticati na njegovu vlast u državi.

“Ne treba zaboraviti da je Vučić bio ministar informisanja u Miloševićevoj vladi i da je on jedan od najvećih eksperata za informacino i psihološko ratovanje u regionu. To je dio informacionog ratovanja koje on konstantno koristi za domaću publiku i za psihološko ratovanje svog stanovništva. Vučić može da spinuje bilo koju vijest u Srbiji na način da bude prihvaćena takva kakva je. On je spinovao i vijest poslije sjednice “Ja sam dao sve od sebe, ja volim Srbiju, ali eto mi smo žrtva, mi smo mala zemlja, ali svi su protiv nas”, kaže Stradner.

Najavljena rezolucija o genocidu u Jasenovcu koji treba da se nađe u skupštinskoj proceduri crnogorskog parlamenta koja, podsjećamo, dva puta nije dobila potrebnu većinu u parlamentu Srbije iz razloga da se ne žele narušiti dobri odnosi Srbije i Hrvatske, sada je naišla na pozitivne reakcije iz zvaničnog Beograda ali i Vučića.

“Zavadi pa vladaj ključ je politike i hibridnog djelovanja Vučića u regionu”, mišljenja je Stradner, i dodaje:

"Razlog hibridnog ratovanja koji se sprovodi u Crnoj Gori od strane Beograda, pomognut iz Moskve, jeste da se uradi sve moguće, da jedna NATO zemlja koja je bila blizu Europske unije, ne postane dio nje.

Ono što smo godinama gledali u Crnoj Gori, nažalost, imaćemo priliku da vidimo i u Sjevernoj Makedoniji, druga NATO zemlja koja takođe ima ambicije ka Europskoj uniji.

Najave za stavljanje rezolucije o Jasenovcu na dnevni red parlamenta je upravo jedna od mogućnosti da se napravi haos u regionu, da se posvađa Hrvatska sa Crnom Gorom i da jednostavno Crna Gora više nema podršku od Hrvatske za svoj put ka Evropskoj uniji”, kaže sagovornica Antene M.

Stradner smatra da u regionu zbog povećanih tenzija neće doći do oružanih sukoba kao što je slučaj u Ukrajini ali, naglašava, upozorenja američkih obavještajnih službi kaoiI drugih agencija širom Evrope da će se 2024 desiti etničkih eskalacija treba, kaže Stradner, shvatiti ozbiljno.

“Ja ne vidim da u Crnoj Gori u ovom momentu može doći do vojnih eskalacija, ali to nije ni potrebno zato što Beograd uz pomoć Moskve čini sve moguće da bez jednog ispaljenog metka i bez upotrebe oružja Crna Gora postane dio srpskog sveta”, zaključuje ona.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Ivana - i pametna i lijepa. Skinula je Vučića do gola! Objasnila je sve njegove fore - počevši s onom od palikuće do vatrogasca pa zaključno s onom podijeli pa vladaj!