11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman o hapšenju Medojevića: Ustavni sud da brzo riješi slučaj, ne smije se zaboraviti da je riječ o poslaniku

Društvo

Comments 1

Ombudsman o hapšenju Medojevića: Ustavni sud da brzo riješi slučaj, ne smije se zaboraviti da je riječ o poslaniku

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Hapšenje funkcionera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i najavu hapšenja Milana Kneževića komentarisao je ombudsman Šućko Baković.

Kaže da je riječ o veoma složenom pravnom pitanju. 

"Ovdje se radi o sudskim odlukama, oni su nezavisni, njihove odluke mogu ispitivati više sudske instance", kazao je Baković.

"Ako svjedok odbije da svjedoči o onom što mu je poznato bez razloga u skladu sa ZKP-om sud ga prethodno upozorava, ako odbije zakon propisuje da se može kazniti prvo novčano, ako i nakon toga odbije može se zatvoriti. Zakonska odredba znači može se, ne kažnjava se po automatizmu. 

Ako se sud odluči na ovakvu mjeru kao mjeru pritiska na građanina da svjedoči mora da temeljno obrazloži šta se želi tim postići, ne može se reći samo odbio je da svjedoči, već zašto se stavlja u zatvor. Njegova lična sloboda se uzima. Mora se uspostaviti ravnoteža u skladu sa standardima, da li je pretežniji interes da se građanin zatvori da bi se privolio da svjedoči ili da se ne oduzme sloboda ličnosti", rekao je Baković novinarima u Skupštini. 

A da li su sudovi postupili adekvatno na Ustavnom sudu je da odluči, ističe Baković.

"Sada se postavlja ozbiljno pravno pitanje, da li ovo zbog čega su pozvani Medojević i Knežević da svjedoče pokriva odredba iz stava 2 Ustava, odnosno da li se u ovom slučaju poslanik može pozivati. Sud je morao to da razjasni, da li je ja ne znam. Određeno je stavljanje u zatvor, ali se ne smije zaboraviti da je u pitanju poslanik. Formalno pravno to nije pritvor, ali gdje ta osoba boravi, pa tamo gdje se izdržava pritvor ili zatvor. Radi se o nekoj vrsti zatvora i lišenju slobode. Ne može se zanemariti činjenica da se radi o poslaniku", dodao je Baković.

"Važno je da li su sudovi sa dovoljnom pažnjom odlučivali, ja to ne mogu reći, nemam odluke njihove, ali se mora imati u vidu poslanički imunitet", kazao je Baković.

"Zaista očekujem da će Ustavni sud brzo riješiti ovaj slučaj", zaključio je Baković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

JOKO R. sa Veruše

Šućko,najbolje je da šutiš i da se nebaviš ovom rabotom.Ako nastaviš,pokazaćeš da nijesi dorasto da budeš ombusman.Nije tvoje da komentarišeš odluke sudova a pogotovo Ustavnog suda,jer su oni nezavisni i od Vlade i od ombusmana.Imaš ti toliko nerješenih slučajeva iz tvoga domena Pozabavi se time.