Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radulović: Državi prijeti opasnost ako ne riješi problem otpada

| Postavio/la: Bojana Komnenić | Izvor: Mina

Radulović: Državi prijeti opasnost ako ne riješi problem otpada

Crnoj Gori prijeti velika opasnost ukoliko se na adekvatan način ne riješi problem komunalnog otpada, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović.

On je, na prezentaciji novih tehnologija u službi ekološke tranzicije u nikšićkom Tehnopolisu, govoreći o boljem komunalnom uređenju, naveo da je Crna Gora kao mala država, koja je relativno skoro počela da se bavi tim problemom, vrlo otvorena za nove tehnologije, ali i oprezna.

Radulović je ukazao na veliku opasnost koja prijeti ukoliko se na adekvatan način ne riješi problem komunalnog otpada i predočio da je prije nekoliko dana na skupu koji se bavio turizmom i slavio rezultate u toj oblasti, pokušao da iskoristi priliku da se objavi rat otpadu.

”Svjedoci smo da kultura življenja u Crnoj Gori nije ni izdaleka na nivou koji bi obezbijedio život dostojan zemlje kakvu smo naslijedili. Stalno živimo u ideji da smo zemlju naslijedili od svojih predaka. To je donekle tačno, ali ukoliko želimo da je ostavimo onakvom kako bi trebalo, moramo se baviti idejom da smo je pozajmili od svojih potomaka. To treba da bude ključna premisa”, rekao je Radulović u nikšićkom Tehnopolisu.

Prema njegovim riječima, da bi se riješio problem komunalnog otpada koji se proizvodi mora se iznaći rješenje i za uklanjanje plastičnih kesa, koje su najvidljivije, kao i pet ambalažu.

”Aktivno radimo i na zabrani kesa, i na uvođenje kaucije za pet ambalažu, mada time nećemo riješiti suštinski problem”, rekao je Radulović.

Govoreći o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji (EU) i poglavlju 27, Radulović se zahvalio svima koji daju doprinos boljem komunalnom uređenju Crne Gore i objasnio da vođena ”žestoka bitka suštinski nije bila vezana sa tehničkom pripremljenošću države odrađenoj prije više od godinu, nego se bilo zapelo u marketingu”.

On je ukazao da nije sve što se priča o Crnoj Gori istina i da postoje fakti u koje da bi se neko uvjerio, mora prvo da dođe i vidi.

”U svojoj pregovaračkoj poziciji najavili smo da će imati četiri regionalna centra za tretman otpada. Bilo je nekih pet opcija, ali smo, i uz pomoć eksperata - prijatelja iz Evropske komisije (EK) došli do modela od četiri regionalna centra koji će se nalaziti u Baru, Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, koji je na samoj granici sa Mojkovcem”, rekao je Radulović.

Sva ta četiri centra, kako je predočio, treba da servisiraju regione u kojima se nalaze, a postoji lista stvari koje mogu da imaju.

”Otvoreni smo za nove tehnologije, ali ih moramo prikazati i dokazati. Zainteresovani smo da prigrlimo sve što može bii korisno za Crnu Goru i poboljšanje situacije, ali moramo precizno izvesti i dokazati te parametre.I kada budemo sigurni da zaista rade ući u takve projekte”, rekao je Radulović.

On je naveo da su u tom Vladinom resoru spremni da svima pruže šansu da se uradi studija i dokaže da je održiva da bi se moglo ući u projekat.

U ime Fondacije Petrović Njegoš, koja je u okviru sporazuma o saradnji sa Tehnopolisom organizovala prezentaciju i razgovor o pitanju ekološke tranzicije, princ Nikola ocijenio je da pitanje tretiranja otpada nije sasvim privlačno, ni unosno.

”Kakav god da je, bilo kućni, poljoprivredni, industrijski, hemijski ili bolnički, otpad uz energiju predstavlja jedan od najkompleksnijih i najurgentnijih problema koje naša društva treba da riješe. To pitanje je u srcu ekologije, ekonomije i novih tehnologija i ne možemo ga više zaobići”, rekao je princ Nikola Petrović Njegoš.

On je ukazao na dvije nove tehnologije, od kojih jedna omogućava tretiranje svih vrtsa otpada bez ikakve emisije, proizvodeći energiju sa ainteresantnim prinosom u zavisnosti od tipa otpada.

”Druga tehnologija omogućava da se prilagode termički motori kako bi mogli da rade na komprimovani vazduh, bez ikakve emisije CO2. Riječ je o dvije tehnologije koje udruženo mogu, korišćenjem otpada, da proizvedu i skladište energiju, okretanjem motora, bez ikakve emisije i uticaja na životnu sredinu”, objasnio je princ Nikola.

Fondacija Petrović Njegoš, kako je kazao princ Nikola, čiji je jedan od ciljeva da promoviše ekologiju i održivi razvoj, treba da stavi akcenat na rješenja bez emisija CO2 kojii mogu od Crne Gore da naprave pionira u oblasti tretiranja otpada i borbe protiv klimatskog zagrijavanja.

On je ukazao da firme Anthos Air Power, Genio i kompanija WM International, čije je sjedište u Francuskoj, zajedno sa Fondacijom Petrović Njegoš i nevladinim organizacijama Napredak Gornja Lastva i Expeditio, pripreamju studiju o valorizaciji bio mase na poluostvru Vrmac.

”Taj projekat mogao bi da omogući obzbjeđivanje područja od ljetnjih požara i da oživi predio stavljenjem naglaska na jedinstveni pejzaž naše obale”, reako je princ Nikola.

O temama tretmana i valorizacije otpada, održivog skladištenja energije, komprimiranom vazduhu kao čistoj energiji i pilot projektima na prezentaciji su govorili predstavnik kompanije GENIO, Pjer Vilnev, predstavnik kompanije Anthos Air Power, Paolo Peri i predstavnik kompanije WM International, Mario Matulić.

Organizatori prezentacije su Fondacija Petrović Njegoš, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Opština Nikšić.

Ostavi komentar

0/300