11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eraković: Jačanje kadra, nabavka opreme i smanjenje lista čekanja prioriteti KCCG

Društvo

Comments 0

Eraković: Jačanje kadra, nabavka opreme i smanjenje lista čekanja prioriteti KCCG

Izvor: Mina

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Jačanje kadrovskog kapaciteta, nabavka nove opreme i smanjenje lista čekanja, biće prioritet Kliničkog centra Crne Gore naredne godine, najavio je direktor te zdravstne ustanove Jevto Eraković.

On je kazao da dosadašnji rezultati služe na ponos Kliničkom centru i dokazuju koliko rada i truda ulažu doktori i svi zaposleni u toj zadravstvenoj ustanovi.

Eraković je rekao da u KCCG ima više od 2,5 hiljada zaposlenih, od čega je 550 ljekara.

On je kazao da na godišnjem nivou u KCCG hospitalizuju oko 40 hiljada pacijenata, a da, pored toga rade i ostale usluge u Poliklinici.

„Godišnje obavimo više od milion i po usluga u KCCG“, saopoštio je Eraković na radnom doručku sa novinarima.

On je kazao da su trenutno na specijalizaciji 202 doktora.

Kako je naveo Eraković, ove godine se vratilo 28 specijalizanata, sledeće godine očekuju oko 60 novih specijalista u KCCG i u narednom periodu oko 50 do 70 novih ljekara.

„Uz postojeći kadar koji imamo siguran sam da ćemo mladim snagama uspjeti da nadomjestimo neke deficitarne specijalnosti koje su prisutne u KCCG“, istakao je Eraković.

On je rekao da su aktivnosti KCCG u budućem periodu usmjerene na kadrovska rješenja i osnaživanje kadrovskih kapaciteta.

„Osim novih specijalizanata koje očekujemo, fokus u narednoj goidni biće nam kontinuirana medicinska edukacija i nova organizacija Centra za nauku, gdje će se sprovoditi i trenažni centar za doktore iz kompletnog zdravstvenog sistema Crne Gore“, naveo je Eraković.

Kako je istakao, fokusiraće se i na nabavku nove opreme.

Eraković je kazao da će do kraja godine pustiti u rad linearni akcelerator, čija je vrijednost 2,5 miliona eura, a da planiraju da naredne godine nabave još jedan.

„Tako da će Crna Gora sa tri lineralna akceleratora, sa brojem stanovnika koji pokriva biti ubjedljivo najrazvijenija država u regionu sa pokrivenošću radioterapije i nadam se da ćemo moći da ponudimo ove usloge ne samo građanima Crne Gore nego i iz regiona“, istakao je Eraković.

On je rekao da u Crnoj Gori ima pet magnetnih rezonanci, od čega su dvije u privatnim zdravstvenim ustanovama, i dodao da planiraju navaku još jedne, ali da se to ne može očekivati naredne godine.

Kako je dodao Eraković, nabavljen je i skener za Dječju bolnicu vrijedan oko 750 hiljada eura.

On je najavio da će naradne godina instalirati novu angiosalu, čime će stvoriti priliku za uvođenje procedura koje do sada nijesu rađene u KCCG, nabaviti novu opremu za Kliniku za urologiju i za sve minimalno invazivne hirurške procedure.

Eraković je rekao da su, u dogovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) i Ministarstvom finnasija, za narednu godinu opredijelili poseban Fond za eksperte gdje će moći da ugoste najveća evropska imena iz različitih oblasti medicine, čiji će cilj biti da edukuju crnogorske doktore i prezentuju nove metode i tehnike rada.

Eraković je naglasio da će fokus rada naredne godine biti i smanjivanje liste čekanja, koje su, prema njegovim riječima, najmanje u odnosu na bilo koji drugi centar u regionu.

„Za mnoge procedure ni ne postoje liste čekanja. U KCCG se prima po prioritetu i nijedan pacijent koji zahtijeva hitnu hospitalizaicju neće čekati“, poručio je Eraković.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, direkor KCCG je rekao da planiraju otvaranje Intezivne jedinice Klinike za neurologiju, rekonstrukciju Interne klinike, kao i centara za patologiju i plastičnu hirurgiju.

Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih strateških planova je izmiještanje klinika iz prostora parka Petrovića u krug KCCG.

„Već su obezbijeđena sredstva za klinike za infektive bolesti i za dermatovenerologiju. Projekat je pihvaćen, zgrada je već ucrtana u Detaljno urbanističkom planu, u toku je pribavljanje ostalih dozvola i nadam se da ćemo sledeće godine krenuti sa izgradnjom“, istakao je Eraković.

On je kazao da su u Centru za ginekologiju i akušerstvo i Porodilištu odlični uslovi i dodao da su obezbijedili sredstva da naredne godine krenu sa bejbi frendli /baby friendly/ programom.

Kako je dodao Eraković, na prostoru stare transfuzije planiraju da adaptiraju prostor i puste u rad novi Centar za imunologiju i genetiku.

Na pitanje novinara šta bi trebalo preduzeti da bi se dostigao evropski indeks dostupnosti liječenje pacijentima, Eraković je rekao da su ljekari u KCCG maksimalno angažovani i da rade punim kapacitetom.

On je rekao da se će ključna tačka u radu KCCG biti dolazak 200 novih doktora.

„Sa 200 novih doktora, koji će skoro udvostručiti trenutne ljekarske kapacitete KCCG, dosupnost usluga biće još veća“, rekao je Eraković ističući da se i prostorni kapaciteti najveće zdravstvene institucije u Crnoj Gori moraju povećati.

Upitan koliko i gdje najviše neodstalje ljekara, Eraković je rekao da su određeni segmenti u Dječijoj bolnici najdeficitarniji, odnosno da je problem na dječijoj psihijatriji i oftalmologija.

„U pružanju usluga to se ne osjeća, to nadoknađujemo angažovanjem ljekara iz drugih centara i privantih zdravstvenih ustanova“, kazao je Eraković i dodao da naredne godine, dolaskom novih doktora, očekuju da Dječija bolnica bude u boljoj poziciji.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da još nemaju zvaničan budžet za narednu godinu i da su u toku pregovori sa Fondom za zdravstvo.

„Naša procjena je da je za narednu godinu potrebno oko 75 miliona EUR. Nadam se da ćemo imati novac koja smo predvidjeli“, rekao je Eraković.

On je podsjetio da je Vlada za zdravstveni sistem u sledećoj godini opredijelila najveći novac u istoriji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR