17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilac smatra da je grupa kriva za šverc cigareta, odbrana traži obustavljanje postupka

Izvor: Ilustracija

Društvo

Comments 0

Tužilac smatra da je grupa kriva za šverc cigareta, odbrana traži obustavljanje postupka

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Tužilac smatra da su krivi, odbrana traži da se postupak obustavi Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da u cjelosti ostaje pri navodima optužnice koju je podigao protiv dvadesettročlane kriminalne organizacije koja je baveći se švercom cigareta oštetila državnu kasu za 44 miliona eura. Čađenović je to kazao u Višem sudu prilikom kontrole optužnice protiv grupe koja se tereti za šverc cigareta.

On je istakao da je u istrazi prikupljeno dovoljno materijalnih dokaza koji potvrđuju da su članovi kriminalne organizacije kojom su rukovodili Petar Milutinović i carinik Gojko Leković počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sa druge strane, branilac više optuženih u ovom predmetu advokat Dragoljub Đukanović ukazao je vanraspravnom vijeću da tužilac nije ponudio dovoljno dokaza i zamolio predsjednika vijeća sudiju Borisa Savića da obustavi postupak protiv njegovih branjenika.

"U istrazi su saslušani brojni svjedoci ali ono što na nesumnjiv način nije utvrđeno gdje su cigarete koje su predmet optužnice prodate, na teritoriji Crne Gore ili u inostranstvu. Ako su prodate van Crne Gore postavlja se pitanje opravdanosti obračuna carinskih i poreskih taksi a za koji iznos, kako tvrdi tužilac, je oštećena državna kasa – kazao je advokat Đukanović.

On je ukazao i da količinu od 40.000 paketa cigareta nije bilo moguće prodati za vrijeme koje se navodi u optužnici.

Prijedlogu advokata Đukanovića pridružili su se i njegove kolege Milan Kovačević, Danilo Mićović, Mirko Mićunović, Velibor Komatina.

Branilac Elvisa Nišića, advokat Marko Radović ukazao je na propuste u toku istrage zbog koljih je po njegovom mišljenju onemogućeno ispitivanje optužnice za šverc cigareta.

On je kazao da mu je u toku istrage, tužilac Čađenović onemogućio da izvrši uvid u spise predmeta zbog čega se kasnije nije odazivao na poziv Specijalnog tužilaštva da prisustvuje ispitivanju svjedoka.

"Ja nisam tražio da prisustvujem postupku ispitivanja svjedoka već da učestvujem u njemu. Kako nisam bio upoznat sa spisima predmeta nijesam mogao da učestvujem u ispitivanju svjedoka. Smatram da bi vanraspravno vijeće, iz ovih razloga, trebalo da zauzme stav da su svi dokazi koje je tužilac prikupio u istrazi pravno nevaljani– pojasnio je advokat Radović.

Branilac srpskog državljanina Milete Mićovića, advokatica Nada Krajnović zatražila je od suda da se postupak protiv njenog branjenika momentalno obustavi jer su njegova lična dokumenta koja je izgubio zloupotrijebljena za osnivanje firme Cinrad Atlantis iz Delavera.

"Tužilac je trebao da sprovede postupak protiv NN osobe koja je iskoristila izgubljena dokumenta Mićovića. Tužilac je to trebao da uradi kao i u slučaju Petra Lončara čija su izgubljena dokumenta upotrijebljena za osnivanje firme Lončar Šped – kazala je ona.

U prilog toj tvrdnji da je Mićović nepravedno optužen, advokatica Krajnović je navela i činjenicu da su pečati kompanije Delaver Atlantis zaplijenjeni od Petra Milutinovića prilikom njegovog hapšenja.

Osim toga, ona tvrdi, da je Specijalno tužilaštvo preko Interpola ili u direktnoj komunikaciji sa srpskim pravosudnim organima moglo doći do podatka o prijavi da su dokumenti na ime Milete Mićovića izgubljeni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR