26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinići: Pljačkaši načinili štetu koja je nenadoknadiva

Izvor: Foto: Pobjeda

Društvo

Comments 3

Martinići: Pljačkaši načinili štetu koja je nenadoknadiva

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nepoznati pljačkaši arheološkog blaga prekopali su i na drzak i bezobziran način trajno uništili drevnu grobnicu na Gradini u Martinićima, piše Pobjeda.

Tim kriminalnim činom, kako prenosi taj list, nanešena je neprocjenjiva šteta našoj kulturnoj baštini, jer je riječ o jednom od najznačajnijih lokaliteta iz ranosrednjovjekovnog doba na tlu Crne Gore.

Devastacija grobnice konstatovana je juče, 17. marta, prilikom obilaska prastare gradinske crkve (bazilike), a prisutni su bili istoričar umjetnosti Branislav Borozan, Stevo Vučinić, Slobodan Čukić i Vesko Vujić.

Po dolasku na gradinsku crkvu nađena je gomila šuta odmah pored grobnice, izbačenog prilikom njenog ilegalnog prekopavanja. Potom su načinjeni snimci unutrašnjosti grobnice u kojoj su nepoznati počinioci kopali oko 1,5 m u dubinu, oko 1,5 m u širinu i oko 2 metra u dužinu, tako da su zašli ispod temelja crkve. Osim grobnice, pljačkaši su kopali i na mjestu ispred crkve.

Uništena grobnica se nalazi u priprati crkve (bazilike) iz 9. vijeka, u kojoj je izvjesno vrijeme stolovao i dukljanski episkop (moguće i arhiepiskop). Nikada nije istražena, uprkos arheološkim iskopavanjima koja je na Gradini od 1972. do 1988. vršio srpski istoričar arhitekture Vojislav Korać.

Zbog toga nikada nije utvrđeno ko je počivao na tom mjestu. Pljačkaši su, nažalost, bili brži i sva je prilika da to nikad nećemo ni saznati.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Sramota kako Crnogorska Drzava ,njene institucije pa i gradjani ,ne brane svoje korijene i svoj opstanak i buducnst svoje djece i buducih pokoljenja

ja

još jedan u nizu užasa zbog kojih će nam se sve ponovit! zbog kojih nam se sve i dešavalo, i dešava nam se! sramota je kako čuvamo i branimo svoje blago. štoje sa grobom Šćepana Malog?????

Ljubomir

Da. Krivi su pljačkaši, ali je neuporedivo više kriva država, svi njeni predsjednici, premijeri, ministri kulture, CANU, arheolozi, istoričari... liše dvojice koji su o ovom lokalitetu mnogo puta pisali, opominjali i na kraju otkrili i ovu najnoviju devastaciju.