15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoreni Energetski dani Podgorice “Čuvaj danas za sjutra”

Izvor: Foto: Pg Biro

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Otvoreni Energetski dani Podgorice “Čuvaj danas za sjutra”

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Glavnom gradu su otvoreni šesti Energetski dani "Čuvaj danas za sjutra". 

“Podstaknuti željom da Podgoricu učinimo modernim i dinamičnim gradom, svjesni neophodnosti uspostavljanja odgovornog odnosa prema potrebama sadašnjih, ali i budućih generacija, koncept održivog razvoja doživljavamo kao obavezu. Podgorica je grad u kojem živi trećina građana Crne Gore, što je stavlja na mjesto lidera sa većom odgovornošću, ali i mogućnošću djelovanja i značajnog doprinosa cjelokupnom održivom razvoju države u procesu pridruživanja EU. Djelovanje na polju energetske efikasnosti, održive gradnje i održivog transporta, kao i korišćenja obnovljivih izvora energije svrstava Podgoricu u porodicu gradova koji su primjenili opšteprihvatljive mehanizme za dostizanje ciljeva zaštite životne sredine, smanjenja emisije gasova staklene bašte i racionalnog korišćenja resursa”, izjavila je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić na otvaranju šestih Energetskih dana Podgorice.

Vujačić poručuje da je veoma važan domaćinski odnos prema sredini u kojoj živimo. 

“Uspješnost i svrsishodnost djelovanja na polju racionalnog korišćenja energije kao resursa otvara nove izazove, koji podrazumijevaju uključivanje različitih subjekata i šire javnosti u planirane aktivnosti. Poseban akcenat stavljen je na potrebu jačanja društvene svijesti i podsticanje građana da prepoznaju značaj svoje uloge u razvoju grada kao održive urbane zajednice. Neophodno je da promijenimo ustaljene načine ponašanja, prihvatanjem činjenice da energetska efikasnost ne podrazumjeva štednju niti odricanje na uštrb kvaliteta življenja, već domaćinski odnos prema sredini u kojoj živimo”, istakla je Vujačić.

Foto: PG Biro

Ona je podsjetila na niz aktivnosti koje Glavni grad sprovodi na ovom polju, kako kroz promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, tako i kroz npr. formiranje Kancelarije za energetski menadžment sa Info centrom sa ulogom da svim zainteresovanim obezbijedi adekvatne informacije vezane za upravljanje energijom, kao i da pruži praktične savjete o načinima uštede energenata i efikasnim mjerama i rješenjima koje mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, navode iz PG Biroa. 

“Podgorica je naš kutak planete i naš je cilj upravo da oplemenimo prostor u kome živimo, i da ukažemo da možemo i da hoćemo da učinimo Podgoricu ljepšim mjestom za život. Uvjerena sam da će organizovanje „Energetskih dana“ potaknuti na razmišljanje i pružiti značajan doprinos našem daljem uspješnom zajedničkom djelovanju. Želim da pozovem građane da svojom aktivnom saradnjom, sugestijama, prijedlozima, kritikama, budu jedan od glavnih aktera i naš dragocjeni partner”, zaključila je Vujačić.

Energetski dani počeli su Critical Masom u saradnji sa NVO Biciklo.me, kao i mjerenjem karbonskog otiska građana i eksperimentom o generisanju kiseonika u izvođenju naučne sekcije učenika JU OŠ “Vuk Karadžić”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR