25 °

max 35 ° / min 23 °

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Subota

11.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Najopasnija bolest našeg vremena je gubljenja smisla života

Izvor: Foto: AFP 2019 / ANDREJ ISAKOVIC

Društvo

Comments 1

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Amfilohije: Najopasnija bolest našeg vremena je gubljenja smisla života

Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu i sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne rađaju u toj pobjedi – ništa su, saopštio je vaskršnjoj poruci mitropoliti crnogorsko primorski Amfilohije.

"Najopasnija bolest našeg vremena je bolest gubljenja smisla života. To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Kako je radosno i divno biti čovjek poslije Hristovog Vaskrsenja! Vaskrs proslavlja ostvarenje vječnog smisla. I kako bi bio besmislen ljudski život bez njega, kazao je Amfilohije.

On je rekao da samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju.

“Sve što je postojalo od iskoni do današnjeg dana i sve što će postojati do kraja svijeta i vijeka, ljubavlju postoji i njome se grije, njome se ispunjuje i održava na ravni života”, naveo je Amfilohije.

On je rekao da su raspeće i smrt Hristova svjedočanstvo neizmjerne ljubavi Božje i čovjekoljublja prema nama.

“Ta ljubav ide i dalje od raspeća i smrti, silazi u neviđbožni ad, ide do granica bogootuđenog ništavila – On koji je postao čovjek, kao jedan od nas, istovremeno i vječni Bog, svojom je čovječanskom prirodom sišao u smrt, ali je svojim Božanstvom pobijedio smrt, podarivši čovjeku i svijetu mogućnost vječnog života”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je tako Hristova smrt postala – lijek od smrti, a njegov grob – živonosni grob. “A i jedno i drugo – otkrivenje i darivanje vječne nesebične samožrtvene ljubavi, živonosne i pobjedonosne, kao jedine osnove i besmrtne potke života”.

Amfilohije je rekao da je samo Hristos obasjao svijet takvom ljubavlju i zato je mogao nazvati sebe „svjetlost svijeta”.

Amfilohije je kazao da kao takav Hristos miri i obasjava srca živih, objedinjujući i vaskrsavajući mrtve i žive i ispunjavajući ih neuništivom nadom na život vječni, i stvarnošću tog života.

“Takva je i Hristova ljubav, a kroz njega i vjeru u njega, i kroz život po njemu i njegovim zapovijestima, takva postaje i ljubav svih onih ljudi na zemlji koji hode njegovim putem, koji nose njegov živonosni Krst i koji vole njegovom ljubavlju. Na takvu ljubav smo prizvani prvenstveno mi koji nosimo njegovo ime”, kazao je Amfilohije.

On je kazao da Hristova ljubav nema granica ni ograničenja. “Ona je sveobuhvatna i svemilujuća ljubav. Za nju nema Grka ni Jevrejina, crnca ni bijelca, Srbina ni Crnogorca, Rusa ni Japanca, Afrikanca ni Amerikanca”, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Hristova ljubav sve i sva podjednako grli i svima se podjednako daruje i svima i svemu se podjednako raduje svojom nesmrtnom radošću.

"Po svojoj prirodi vječna i bogovječna a po svojstvima sveobuhvatna i bezgranična, ona podjednako voli žive i mrtve, pravedne i grešne, ljude i tvari", rekao je Amfilohije.

On je naveo da je samo ona ljubav koja je jača od smrti, prava i istinska ljubav.

"A upravo takva je Hristova ljubav. Jača je od smrti, šira i beskrajnija od vasione i svih znanih i neznanih svjetova. To je ljubav koja nikoga i nikad ne zaboravlja", poručio je Amfilohije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

uskrs

Dakle, oni čiji je smisao života da ubijaju druge nije bolestan. Bravo za Amfija.