16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenilo postavilo nove klupe u svim podgoričkim parkovima

Društvo

Comments 0

Zelenilo postavilo nove klupe u svim podgoričkim parkovima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Sedam podgoričkih parkova dobilo je sedam novih klupa, koje su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar simbolično donirali Podgorici u čast Evropskog dana parkova, koji je obilježen 24. maja. Obilježavanje ovog dana organizovala je kompanija „Zelenilo“, u saradnji sa Glavnim gradom.

„U Evropi se obilježava Dan parkova, a naša ideja je bila da zajedno sa Evropskom unijom učinimo nešto lijepo za naše parkove. Kako održavanje parkova obavljamo na dnevnom niovu, a biljke njegujemo u skladu sa kalendarom njegovanja biljaka, odlučili smo da u svakom parku ugradimo po jednu parkovsku klupu“, rekla je direktorica „Zelenila“ Daca Popović, zahvaljujući se na donaciji.

Savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije Nadežda Dramićanin pojasnila je da je donacija simboličan poklon građanima Podgorice, u okviru Mjeseca Evrope, koji se obilježava u maju kada se slavi rođendan Evropske unije.

„Mjesec Evrope obilježavamo različitim događajima za građane, kako bi pričali o raznim temama koje su bitne za Crnu Goru, u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jedna od tih bitnih tema je ekologija i očuvanje životne sredine. Zato koristim ovu priliku da pozovem građane da dođu u park, uživaju u prirodi i vide nove klupe koje predstavljaju mali poklon za njih. Takođe, pozivam ih da zajedno čuvamo prirodu, parkove i klupe“, rekla je Dramićanin, na konferenciji za medije organizovanoj u Karađerođevom parku u centru Podgorice.

U Podgorici, parkovi zauzimaju površinu od 15 hektara. Četiri parka nalaze se u centru grada, dva u dijelu grada Preko Morače, a jedan na Pobrežju. Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić je najavila je da će Podgorica dobiti nove zelene površine.

„Glavni grad je pokrenuo nekoliko projekata sa ciljem da se obogati zeleni fond Podgorice, a između ostalog i projekte da se neuređene urbane površine pretvore u parkovske i multifunckionalne površine“, poručila je Vujačić.

Evropski dan parkova se obilježava u čast dana kada su u Evropi proglašeni prvi nacionalni parkovi - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Dan je ustanovila Federacija nacionalnih parkova Evrope, kako bi skrenula pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Prvi put Dan parkova obilježen je širom Evrope 1999.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR