11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnovano prvo Udruženje crnogorskih iseljenika u Švedskoj

Izvor: Foto: Uprava za dijasporu

Društvo

Comments 2

Osnovano prvo Udruženje crnogorskih iseljenika u Švedskoj

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović boravio je u radnoj posjeti Švedskoj, u okviru koje je prisustvovao osnivačkoj sjednici udruženja “Sloga” u Štokholmu, K. Švedska, saopšteno je iz Uprave za dijasporu. 

Ovo je prvo udruženje crnogorskih iseljenika koje je osnovano na teritoriji Švedske.

Osnivačka skupština održana je 10. juna i na njoj su usvojeni Program i Statut udruženja kao i ostali pravni akti.

Skupštini je prisustvovalo više od 50 naših iseljenika.

"Inicijator osnivanja udruženja je ugledni iseljenik Veselin Mijač, koji je član novog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i dobitnik Nagrade za unaprijeđenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom koju dodjeljuje Uprava za dijasporu.

Mijač će primiti nagradu u okviru manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika” koja se održava 29. jula u Baru, a nagradu će uručiti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović", navodi se u saopštenju. 

Takođe, Veselin Mijač je izabran za presjednika udruženja.

"Na sjednici je iskazano zadovoljstvo osnivanjem udruženja naših iseljenika u K. Švedskoj jer će se time kanalisati potrebe i zahtjevi iseljenika ka matičnoj državi.

Naši iseljenici su postavili brojna pitanja iz raznih oblasti koja se tiču dobijanja crnogorskog državljanstva i ostalih ličnih isprava matične države smatrajući da je neophodno otvoriti Generalni konzulat Crne Gore u Štokholmu, uzevši u obzir broj naših iseljenika i njihove potrebe.

Udruženje “Sloga” biće most saradnje između naših iseljenika i matične države i predano će raditi na očuvanju državnog i kulturnog identiteta, unaprijeđenju privredne saradnje između K. Švedske i Crne Gore, i da će postati respektabilan reprezent našeg iseljeništva i sa te pozicije jačati veze sa matičnom državom kroz brojne aktivnosti na polju promocije države Crne Gore", dodaje se. 

Mitrović je govorio o brojnim aktivnostima Uprave za dijasporu, a naročito je ukazao na značaj web aplikacije evidencije iseljenika porijeklom iz Crne Gore koja nam omogućava da spoznamo sve kompleksnosti naše dijaspore, njenu brojnost, starost, intelektualne, naučne, stručne i druge potencijale, koncentraciju po pojedinim zemljama i druge specifičnosti koje se odnose na njen status i položaj u zemljama prijema i interes za jačanjem odnosa i veza sa matičnom zemljom, navedeno je u saopštenju. 

Mitrović je istakao da se aplikacija nalazi na sajtu Uprave, gdje naši iseljenici mogu pronaći sve neophodne informacije, kako o dešavanjima u matičnoj državi tako i o dešavanjima u dijaspori.

"Svi prisutni su konstatovali značaj osnivanja udruženja i zaključeno je da u K. Švedskoj ima veliki broj naših iseljenika što će brzo dovesti do pristupanja novih članova ovom udruženju. Za potpredsjednika udruženja izabran je Dimo Sekulić. Vjerujemo da će ovaj događaj biti podstrek za udruživanje naših iseljenika i u ostalim državama Skandinavije", naveli su iz Uprave. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Miroljub Aleksic

Raduje me da i mi imamo CG udruzenje a posebno rijec ”SLOGA” dajem veliku podrsku. Zivela CG!!! Zelim srecu u radu. Veliki pozdrav Aleksic Miroljub 17567 Järfälla

Aleksic Miroljub

Zelim sredju u radu i raduje me taj veliki korak da imamo CG udruzenje. Posebno ime SLOGA mi daje veliki sjaj ☀️ . ! Sa velikim postovanjem i pozdravom Aleksic Miroljub