15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radionica o nasilnom ekstremizmu: Iskustvo Holandije značajno za Crnu Goru

Društvo

Comments 0

Radionica o nasilnom ekstremizmu: Iskustvo Holandije značajno za Crnu Goru

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Iskustvo Holandije u prevenciji i borbi protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma bila je tema radionice koju su organizovali Nacionalni operativni tim za suzbijanje nasilnog ekstremizma i Ambasada Holandije, koja je danas u Podgorici okupila predstavnike nadležnih institucija, u prvom redu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, te predstavnike lokalnih samouprava, civilnog sektora i međunarodnih organizacija.

"Otvarajući radionicu, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović kazao je da aktuelni globalni izazovi koje sa sobom nose fenomeni poput radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, i s tim u vezi povratnika sa stranih ratišta, iziskuju kontinuiranu i blisku saradnju i zajedničko djelovanje nadležnih institucija i društvenih subjekata, kako na nacionalnom i regionalnom, tako i na međunarodnom planu, i ocijenio da je današnja radionica potvrda dobre saradnje i  prilika za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja.

S tim u vezi, on je ocijenio da zemlje Zapadnog Balkana imaju dobre mehanizme međusobne saradnje, kao i saradnje sa međunarodnim partnerima, te da je jedanko tako važno fokus pažnje usmjeravati na koordinaciju na nacionalnom nivou, kako među nadležnim resorima, tako i sa lokalnim zajednicama i civilnim sektorom, čemu Crna Gora posvećuje naročitu pažnju", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Pejanović je kazao da problem radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma nije izražen u našoj zemlji, ali da se uprkos tome velika pažnja posvećuje prevenciji kao ključnom metodu za suzbijanje ove pojave.

Preventivnim aktivnostima, kako je istakao Pejanović, gradi se otpornost crnogorskog društva na ove pojave i sa njima povezane izazove, rizike i prijetnje.

On je naglasio da crnogorski organi naročitu pažnju posvećuju prevenciji i monitoringu aktuelnih pojava radikalizacije na internetu.

U uvodnom dijelu radionice učesnicima se obratila i zamjenica ambasadora Holandije, Mariel van Miltenburg, koja je pohvalila dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom, a naročito saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Ona je naglasila da iskustvo Holandije upućuje na to da su lokalni akteri, kao prvi u lancu institucija koje reaguju u slučajevima radikalizacije i ekstremizma, oni čiji rad treba podržati, dodaje se u saopštenju. 

"Lokalni akteri koji imaju direktan kontakt sa društvenim zajednicama imaju i nezamjenljivu ulogu u prevenciji i suzbijanju ovih prijetnji, istakla je ona, i dodala da je namjera Ambasade Holandije i današnjih predavača na radionici, koji imaju višedecenijsko iskustvo rada u policiji Holandije i takozvanim „sigurnosnim kućama“, da predstave najbolje prakse holandske policije i drugih državnih organa, ali i da čuju iskustva Crne Gore i njenih institucija u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR