Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru

| Postavio/la: Antena M

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru

Piše:  Vladimir Jovanović

Povodom crkvenoga pitanja u Crnoj Gori s današnjega zasijedanja oglasio se Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve. Saopštenje prenosimo cjelokupno:

„Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u eparhijama Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, pošto nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada do raskolničke djelatnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

U Crnoj Gori je došlo do alarmantnoga trenda povećanoga pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjernike. Arhijerejski sabor SPC, na zasijednju 9-18. maja 2019. godine, izjavio je da u modernoj Crnoj Gori postoje pokušaji prisilnoga oduzimanja svetinjâ u korist kanonski i realno nepostojeće Crnogorske pravoslavne crkve, kao i prijetnje da će biti srušene pojedine bogomolje.

Crnogorski predśednik M. Đukanović na stranačkome skupu u Nikšiću 8. juna 2019. godine izrazio je namjeru da izvrši ‘obnovu Crnogorske autokefalne crkve’.

Posebno zabrinjava nacrt Zakona o slobodi religije i vjerovanja i pravnoga statusa vjerskih organizacija, koji je Vlada Crne Gore objavila u maju 2019. godine i koji sadrži niz diskriminatorskih mjera, uključujući oduzimanje dijela imovine Srpske patrijaršije, hramove i manastire.

Arhijerejski sabor SPC opisuje zakonoprojekt kao ‘antievropski i anticivilizacijski’, čiji je cilj diskriminacija eparhijâ Srpske patrijaršije u Crnoj Gori i predstavlja ‘direktno uplitanje u unutrašnje poslove Crkve’.

Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) izrazila je ozbiljne primjedbe na određene odredbe nacrta zakona.

Uzimajući sa zabrinutošću nedavne inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da zaustave diskriminaciju i potkopavanje jedinstva SPC i podižemo svoj glas u njezinu odbranu, vidjeći u duhovnoj tradiciji koja datira još od Svetoga Save vjekovnu istorijsku osnovu na kojoj su izgrađene crnogorska pravoslavna kultura i državnost.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve izražava bratsku podršku episkopima, sveštenstvu i svim čedima Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koji će, po zapovijestima velikih svetitelja Save Srpskoga, Vasilija Ostroškoga, Petra Cetinjskoga i sveštenomučenika Joanikija crnogorsko-primorskoga, bez obzira na teške uslove, sačuvati vjernostt istiini svetoga pravoslavlja”.

Komentari

Fahro,

Mislim da vam ovaj skup dovoljno govori. Mislim da je najvece zlo ne SPC vec oni koji je vode. Ovo sta danas rade sa pravoslavljem nema nikakve veze sa vjerom. Mada nije ni kod nas puno bolje. Nije dzabe baba govorila: samo bog da nam pamet sacuva.

Jovo,

E,sada mozete biti sigurni da ste 100% u pravu crnogorci. Da vas hvale,e to bi bio znak za zabrinutost.

Misko,

Ovo je dobar znak da idemo ka autokefalnosti CPC cim se ovi na slici protive,dobro je samo naprijed.

genadij,

Kiril Gundjajev je postao milijarder švercujući duvan, votku i naftu. Bio je saradnik KGB-a. Kodno ime mu je bilo Mihailov (tako su ga nazivali agenti V uprave KGB), a identificirovan jei kao agent pod imenom "Ostrovski". Optužuju ga za homoseksualstvo i smrt prethodnika patrijarha Alakseja?

Ostavi komentar

0/300