17 °

max 31 ° / min 15 °

Srijeda

15.07.

31° / 15°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

32° / 20°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Ponedjeljak

20.07.

33° / 20°

Utorak

21.07.

35° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nuhodžić: Saradnjom do efikasnijeg upravljanja migracijama

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Nuhodžić: Saradnjom do efikasnijeg upravljanja migracijama

Vlada je u prethodnom periodu odgovorno i posvećeno radila na unaprjeđenju strateškog i normativnog okvira i insititucionalne strukture koja će adekvatno odgovoriti na izazove migracija, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, na otvaranju prvog koordinacionog sastanka donatora „Zajednički odgovor na mješovite migracije“, kazao da u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) saradnja sa međunarodnim partnerima značajno doprinosi efikasnijem upravljanju migracijama i zaštiti granice.

Prema riječima Nuhodžića, takvi sastanci treba da posluže kao platforma za učvršćivanje partnerstava i prepoznavanje prioriteta za dalju saradnju.

“Vlada je u prethodnom periodu odgovorno i posvećeno radila na unaprjeđenju strateškog i normativnog okvira, kao i insititucionalne strukture koja će adekvatno odgovoriti na izazove migracija”, rekao je on.

Kako je naveo Nuhodžić, Vlada je posebnu pažnju usmjerila na zajedničke aktivnosti sa partnerskim službama iz regiona i država članica EU.

“Sa tim u vezi, intenzivirali smo aktivnosti na jačanju koordinacije i sinergije policijskih tijela, analizu rizika, prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka, kako bi se na taj način unaprijedila borba protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima”, naglasio je on.

Nuhodžić je dodao da Vlada radi i na jačanju saradnje sa evropskim agencijama.

“U tom smislu, u februaru ove godine parafirali smo Sporazum između Crne Gore i Evropske granične i obalske straže (FRONTEX), čiji je cilj zajednička borbu protiv ilegalnih migracija i još bolja zaštita naših granica od svih oblika kriminala“, rekao je on.

Prema riječima Nuhodžića, bez snažne podrške međunarodnih partnera ne bi bilo moguće ostvariti dobre rezultate na polju migracija, što je konstatovano u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije.

“Ukazujući na važnost međunarodne saradnje za efikasnije upravljanje migracijama, on je naglasio da su značajna sredstva obezbijeđena po osnovu donacija za realizaciju projekata u toj oblasti”, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da je generalni sekretar UN-a sa pravom označio migracije kao jedan od ključnih izazova našeg vremena.

„To je izazov koji može generisati najgore oblike govora mržnje i ljudske tragedije, ali isto tako može generisati i nadu i optimizam”, naglasila je ona.

Mekluni je navela da migranti i izbjeglice mogu mnogo doprinijeti lokalnim zajednicama, ne samo kroz znanja i vještine novopridošlih, već i kroz doprinos otvorenosti za nove perspektive između društava.

Mekluni je naglasila da su migracije neizostavni dio Agende održivog razvoja do 2030. godine i podsjetila da su se sve zemlje članice UN-a obavezale na ispunjavanje 17 ciljeva održivog razvoja, koji predviđaju zaštitu prava izbjeglica i tražilaca azila, kako niko ne bi bio izostavljen.

Koordinacioni sastanak donatora „Zajednički odgovor na mješovite migracije“ organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR