Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šaviva sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije

Izvor: Tužilac Čađenović; Foto: PR centar

Društvo

Comments 0

Šaviva sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu o proširenju istrage u predmetu terorizam u pokušaju na državljanina Velike Britanije i Izraela Arona Šaviva kojeg sumnjiče da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. To je saopšteno na današnjeg presu SDT.

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao da je SDT, tokom istrage koja je pokrenuta protiv Džozefa Asada i još osam osoba za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, došlo do dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je i Šaviv izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Zbog toga je, kako je naveo Čađenović, donijeta naredba o proširenju istrage.

Prema njegovim riječima, do sada prikupljeni dokazi upućuju na osnovanu sumnju da je Šaviv od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala nasilni ulazak u crnogorski parlament i likvidaciju službenika Uprave policije Crne Gore.

„Postoji osnovana sumnja da je Šaviv prihvatio da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana, a koji je uplaćen od za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije“, kazao je Čađenović.

On je naveo da se osnovano sumnja da je Šaviv, od jula do oktobra 2016. godine na račun svog preduzeća „D.C.“, koje je osnovao na Kipru prihvatio 1,56 miliona EUR.

Taj novac, kako je objasnio Čeđenović, uplatilo je strano preduzeće „S“ iz Češke, čiji su izvršni direktor i zastupnik državljani Rusije.

„Krajem 2015. godine u označenom preduzeću kao jedan od suvlasnika registrovan je i okrivljeni Asad“, dodao je on.

Čađenović je kazao da postoji osnovana sumnja da je Šaviv od jula do oktobra 2016. godine na ime konsultatntskih troškova sa preduzeća na Kipru prenio 100 hiljada EUR na svoju drugu firmu „S Strategy and C“, kao i da je na ime dividende na svoj račun u Izraelu prebacio nešto više od 400 hiljada EUR.

„Postoji osnovana sumnja da je A.S. sa računa preduzeća „DC“ vršio i druga plaćanja i to 3. oktobra 2016. godine prema preduzeću P.C. Group, čiji je osnivač okrivljeni Asad“, istakao je on.

Čađenović je naveo da je Šaviv od avgusta do novembra 2016. godine za potrebe izrade reklama, ispitivanja tržišta, pravljenja video spotova i reklamiranja na fejsbuku platio više od 350 hiljada EUR preduzećima u Beogradu i Slovačkoj, više od 46 hiljada EUR preduzeću „A“ Iz Podgorice, a fejsbuku više od 155 hiljada EUR.

Kako je kazao, osnovano se sumnja da je Šaviv na teritoriji Crne Gore vršio i određena gotovinska plaćanja od više od 22 hiljade EUR.

„Do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da je osumnjičeni Šaviv, u periodu njegovog političkog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do oktobra 2016. godine, od novca prenesenog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno više od 1,15 miliona EUR“, zaključio je Čađenović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR