15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora se predstavila u Celju i Ljubljani: Snažne prijateljske i partnerske veze dvije države

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Crna Gora se predstavila u Celju i Ljubljani: Snažne prijateljske i partnerske veze dvije države

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Dani Crne Gore u Republici Sloveniji održani su od 10. do 15. septembra, a pored učešća na 52. MOS sajmu u Celju u kapacitetu zemlje partnera, i u Ljubljani su organizovani brojni kulturno-umjetnički sadržaji, promocija turističke ponude, susreti privrednika i zvaničnika dvije države.

 Prezentacija Crne Gore u glavnom gradu Slovenije započeta je poslovnim forumom čiji su domaćini bile slovenačka i crnogorska privredna komora, a koji je okupio 120 učesnika. Istog dana u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji potpisan je ugovor sa Zavodom za izdavačku djelatnost – Beletrina o prevođenju i dvojezičnom objavljivanju „Gorskog vijenca“ u Sloveniji.

Ugovor su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i programski direktor Beletrine Aleš Šteger.

U Ljubljani je nastavljen bogat kulturno-umjetnički program u organizaciji Nacionalne turističke organizacije i lokalnih TO iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Bara i Ulcinja.

Takođe, Privredna komora Crne Gore i Ambasada u Sloveniji organizovale su svečani prijem u Narodnoj galeriji u Ljubljani, koji je okupio oko 300 gostiju, predstavnika političkog i kulturnog života Slovenije kao i diplomatskog kora, te predstavnike udruženja crnogorskih iseljenika.

Na prijemu su pored domaćina, predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića i ambasadora Vujice Lazovića, govorili ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar Bogdanović.

U pozdravnim obraćanjima još jednom je ukazano na snažne, prijateljske i partnerske veze Crne Gore i Slovenije i obostranu posvećenost njihovom stalnom jačanju i unaprjeđivanju.

Uporedo sa programom u Ljubljani, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, je na Dan ekonomske diplomatije, koji tradicionalno na sajmu u Celju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, održalo prezentaciju investicionih potencijala Crne Gore.

Lazović je tom prilikom predstavio prioritetne oblasti za ulaganja, posebno istakavši povoljnu klimu, uslove i dobru poziciju Crne Gore u Doing Business izvještajima Svjetske banke. Podsjetio je i na činjenicu da je od učlanjenja u NATO 2017. godine broj stranih investicija udvostručen.

MOS sajam je zatvoren danas, čime je završena i manifestacija „Dani Crne Gore u Sloveniji“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR