Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marina Abramović: Ja sam Crnogorka

| Postavio/la: Antena M | Izvor: rtcg.me

Odgovarajući na pitanja novinara koji je predstavljaju srpskom umjetnicom...

Marina Abramović: Ja sam Crnogorka Screenshot

Jedna od najvećih umjetnica Marina Abramović otvorila je u Beogradu retrospektivnu izložbu "Čistač". Autorka se obratila prisutnima jutros u 6 sati i 23 minuta, u skladu s konceptom same izložbe u kojoj u zoru "čisti" svoju umjetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Abramović kaže: "Nijesam ja Srpkinja. Ja sam Crnogorka, isto tako. Otac mi je pravi Crnogorac!"

"Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sam sve vrijeme od tada, danas počinjem da dotičem tlo, ova topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je moglo biti katastrofalan pad", poručila je umjetnica Marina Abramović, čija je retrospektivna izložba "Čistač", otvorena u Muzeju savremene umetnosti.

"Došla sam u Beograd otvorenog srca i vi nemate pojma koliko sam ja u stvari emocionalno uzbuđena zbog svega", istakla je ona i dodala da to što je Muzej savremenene umjetnosti u skladište stavio cijelu svoju kolekciju kako bi se stvorili uslovi za njenu izložbu, znači da je ona zaista došla na svoje tlo.

Ona kaže i da joj se baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe, jer to znači da umjetnik treba da umre.

"Ja ne namjeravam da odem u penziju, ja mislim da ću umrijeti radeći, ne mislim da odustanem od svoga rada", poručila je Abramović.

Osvrnuvši se na sam naziv izložbe, ona ukazuje da je riječ o čišćenju na svim nivoima - duhovnom, tjelesnom, mentalnom i spiritualnom.

Podsjetila je i da je danas Svjetski dan čišćenja, što daje dodatnu simboliku.

"Onog trenutka kada posumnjaš da si bog, tada tvoja sujeta postaje prepreka tvom radu", samo je jedna od poruka koju ova umetnica upućuje svojim mladim kolegama.

Za nju je umjetnost svojevrsna borba protiv straha i zato uvjek bira one ideje koje joj se ne čine prijatnim.

Konferencija za novinare u Muzeju savremene umjetnisti počela je u svitanje, tačno u 6.23 i trajala je sat vremena.

U duhu ideje "Čišćenja" konferencija za novinare, simbolično je upravo tako i završena - čišćenjem jedne od novinarki iz publike koja je to zatražila od Marine Abramović.

Govoreći o nazivu izložbe, Abramović je rekla da je jedina greška što se nije sjetila da je nazove "Čistačica".

Izložba "Čistač" u Beograd stiže poslije Stokholma, Humlebuka, Osla, Bona, Firence i Toronta i biće otvorena do 20. januara 2020. godine.

Izložba, kroz više od 120 radova, hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice.

Postavka hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice. Pored same postavke, predviđeno je i da Marina Abramović 28. septembra održi otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Komentari

Миша Јовановић,

У поробљеној земљи све је могуће. Није ова изложба случајно организована. То нам је наметнуто од наших непријатеља да би нам се наругали. Поред параде поноса изложба овакве врсте иде руку под руку. Марина Абрамовић је највећи преварант у историји светске уметности.

Zlire,

A sto u srbijici niko ne zna ni ko je ni stoje ni od koga je to je uredu i sto niko nije ni cuo za rodoslov i sto se autor homo balkanikusa Petar Dzadzic pita licimo li mi srbi na nase roditelje ili na nade osvajace i kad sve to Crnogorci znaju ne pada im napamet da budu niko i nista

Cuca,

Moj otac je veli iz malog mjesta Cuce koje je posetila, reče. Oni su iz Bjelica sela Prediš, ali koliko je to interesovalo toliko je i zapamtila, taman ka Klinton kad je došao u "Makedoniju". E tolika je Crnogorka i toliko joj sve znači, ali novac, projekti treba finansirati pa je red da se šupne.

Nikac Od Rovinja,

Vrijeme je da Marini neko objasni da njen otac nije "iz malog sela Cuce", kako ona ponavlja često, nego je iz Bjelica, jer je njegovo rodno mjesto Prediš u Bjelicama. Vakat je da nauči da su Cuce i Bjelice plemena, da shvati koncept plemena, da bi razumjela Crnu Goru. I da zna opštepoznato, da su svi Abramovići Bjelice, a ne Cuce.

Ostavi komentar

0/300