10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je tajna ruska grupa 29155 koja je navodno bila zadužena za destabilizaciju Crne Gore

Društvo

Comments 0

Ko je tajna ruska grupa 29155 koja je navodno bila zadužena za destabilizaciju Crne Gore

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Prva televizija pronašla je podatke o postojanju 29155, o kojoj je u ponedjeljak pisao Njujork Tajms. Američki list navodi da jedinica funkcioniše pri ruskoj vojnoj obavještajnoj službi i da su njeni članovi bili zaduženi za takozvane crne operacije, među kojima i pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Prva tv došla je do podataka iz zvaničnih ruskih registara prema kojima je jedinica registrovana u februaru 2009. 

Riječ je o FKU odnosno državnoj ustanovi koja se finansira iz ruskog budžeta i pod državnom je upravom. Riječ je o vojnoj jednici čiji je broj 29155, čiji je osnivač Ministarstvo odbrane Ruske federacije, a komandant je Andrej Averjanov. To je podatak koji se podudara sa tvrdnjama iznijetim u Njujork Tajmsu. Kao djelatnost u ruskim registrima navodi se vojna bezbjednost, ali o kakvim aktivnostima, očekivano, nema, detalja. Jedinica je zvanično prijavljena na adresi Parkovaja 11, na istoku Moskve. Kada se na Gugl mapu pogleda ta adresa vidi se, međutim, najobičniji market.

Prema pisanju Njujork Tajmsa Andrej Averjanov, kojim ima čin general majora, diplomirao je na Vojnoj akademiji u Uzbekistanu, u Taškentu 1988. Po svemu sudeći borio u oba čečenska rata i nosilac je ordena Heroj Rusije koji je dobio 2015. godine. List piše kako Averjanov živi nekoliko blokova od sjedišta jedinice. Vozi, navodno VAZ iz 1996. godine. To pokazuje kako živi skromno, ne ističući se, baš kao što, kako navodi list, funkcionišu i pripadnici jedinice kad su u akcijama u inostranstvu. Po pravilu odsjedaju u niskobudžetnim hotelima.

Američki dnevnik, oslikavajući povezanost ljudi za koje vjeruje da su u jedinici, poziva se na fotografiju sa vjenčanja Averjanovljeve ćerke, iz 2017, na kojoj je on navodno sa Anatolijem Čepigom, glavnim optuženim za trovanje Sergeja Skripalja, ruskog špijuna koji je prebjegao kod Britanaca - ali list ne objavljuje tu fotografiju. 

Njujork Tajms piše o još dvije ruske jedinice za specijalne namjene. Jedna je 26165. Njena zvanična adresa je Komsomolski prospekt 20. 

Ta jedinica u žižu zapadne javnosti došla je kada su u Holandiji uhapšena četiri njena člana, oktobra prošle godine. Američki tužioci koji ispituju upad u kompjuterski sistem predsjedničke kampanje Hilari Klinton iz 2106. zaključili su kako je udar došao sa mjesta koje identifikuju kao GRU 85 - glavni centar za spec servise ruske vojne obavještajne. Prema američkim izvorima postoji još iz doba SSSR-a i lokacija se poklapa sa lokacijom sadašnje jedinice 26165.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR