23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi ekološki incident na Ćehotini!

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Izvor: PV informer

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Novi ekološki incident na Ćehotini!

Iz Sportsko Ribolovnog Kluba “Lipljen” iz Pljevalja je jutros u mjestu “Tatarovine” uočeno novo zagađenje rijeke Ćehotine čija je površina bila bijela kao mlijeko.

Izvor zagađenja je “Mjedenički potok” koji dolazi od nekadašnjeg i sadašnjeg Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena”.

Ovo nije prvi put da se dešava, pa iz SRK “Lipljen” tvrde da je u dijelu toka od ušća Mjedeničnog potoka, Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno.

Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza lica sa PMF-a iz Podgorice. Sumnja se da je uzročnik “Gradir Montenegro”, jer zagađujuće materije dolaze Mjedeničkim potokom, u kojem završavaju njihove industrijske otpadne vode.

Proljetos i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematično, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta, došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagađujućih materija ista, a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne, štetnog dejstva po živi svijet rijeke. 

Sa sigurnošću i odgovornošću iz SRK “Lipljen” izjavljuju da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe sad nema u tom dijelu rijeke, kao ni faune dna (bentosa). Obavješteni su nadležni, a iz SRK “Lipljen”- Pljevlja traže da se formira Komisija za procjenu štete.

Ovakvim nekontrolisanim aktivnostima naših preduzetnika treba konačno stati u kraj zbog evidentne opasnosti da pljevaljske rijeke uskoro potpuno ne ostanu bez ribljeg fonda i postanu mrtve rijeke, poručili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR