23 °

max 36 ° / min 22 °

Utorak

11.08.

36° / 22°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ASK: Radimo nezavisno, oslobođeni političkog ili bilo kakvog drugog uticaja

Društvo

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

ASK: Radimo nezavisno, oslobođeni političkog ili bilo kakvog drugog uticaja

Kao centralna preventivna antikorupcijska institucija i nacionalni koordinator aktivnosti na evaluaciji primjene Konvencije UN protiv korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije je snažno posvećena suzbijanju te pojave, kako bi kroz punu implementaciju svih zakonskih antikorupcijskih mehanizama, u saradnji sa drugim nadležnim organima i građanima gradili društvo koje korupciju smatra nepoželjnom pojavom, saopšteno je iz ASK povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 

"S tim u vezi, Agencija je i ove godine nastavila da snažno doprinosi sveukupnoj borbi protiv korupcije, neselektivnom i dosljednom primjenom zakona iz svoje nadležnosti. Da su rezultati rada Agencije prepoznati i priznati od strane građana, pokazali su i za nas ohrabrujući rezultati četvrtog godišnjeg istraživanja javnog mnjenja "Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom ASK", koje smo objavili u susret Mađunarodnom danu borbe protiv korupcije, a koje je za potrebe ASK sprovela agencija De Facto Consultancy.

Prema rezultatima istraživanja, Agencija je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju. Registrovan je trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili Agenciji i koji ove godine iznosi 49.9%.

Povjerenje u rad Agencije u borbi protiv korupcije, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60% ispitanika. Da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra 62.3% građana.

Smatramo da su navedeni rezultati za Agenciju ohrabrujući i podsticajni, kao i da potvrđuju efikasan rad ovog organa u 2019. Istovremeno su pokazatelj dosljedne imlementcije međunarodnh antikorupcijskih dokumenata i važećih zakonskih propisa iz oblasti prevencije korupcije", navode u saopštenju. 

S tim u vezi, ASK je nastavila da postiže konkretne i mjerljive rezultate po svim oblastima rada, radeći potpuno nezavisno i oslobođeno od političkih ili bilo kakvih drugih uticaja, dodaju iz Agencije. 

"Među nekim od važnih rezultata rada, može se istaći podatak da je od početka rada Agencije ukupno 267 javnih funkcionera podnijelo ostavke ili razriješeno od strane organa vlasti nakon Odluka i Mišljenja koje je donio ovaj organ. Na nepristrasnost postupanja Agencije u ovoj oblasti ukazuje struktura ostavki i razrješenja u kojoj su zastupljeni i jedan ministar, direktori direktorata u ministarstvima, predsjednici i članovi organa upravljanja javnih privrednih društava, komisija i ustanova i drugi funkcioneri koji vrše važne funkcije na državnom i lokalnom nivou.

Nastavljen je trend visokog procenta poštovanja zakonske obaveze dostavljanja redovnih godišnjih Izvještaja o prihodima i imovini u roku, koji ove godine iznosi 97% od ukupnog broja obveznika. Takođe, zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je u dosadašnjem radu pokrenula ukupno 1.954 prekršajnih postupaka, a nadležni sudovi su izrekli 428.797€ novčanih kazni.

Dodatno, ASK je kao član pregovaračkog tima Crne Gore uspješno završila pregovorački proces o Međunarodnom sporazumu o razmjeni podataka u oblasti provjere imovine javnih funkcionera, čije potpisivanje je planirano za 2020.

ASK posjeduje neophodne administrativne kapacitete i spremnu platformu za sprovođenje tog sporazuma, čiji je cilj obezbjeđivanje direktne razmjene podataka na administrativnom nivou između zemalja članica Regionalne antikorupcijske inicijative i šire", dodaju u saopštenju. 

Jedna od ključnih nadležnosti ASK je uloga koordinatora u procesu donošenja i sprovođenja planova integriteta u organima vlasti.

"Ukazujemo na to da je od početka rada Agenciji dostavljeno 689 planova integriteta (kojima je obuhvaćeno 693 organa), čime je 98% organa vlasti ispunilo zakonsku obavezu usvajanja planova integriteta.

Već od početka rada, kao jedan od prioriteta Agencije, nametnula se kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, jer je u prethodne četiri godine održano čak 28 izbornih procesa, u kojima je Agencija uložila značajan napor na obezbjeđenju do sada najvišeg nivoa javnog uvida u finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, čime je dat veliki doprinos prevenciji eventualnih zloupotreba i sankcionisanju utvrđenih nepravilnosti.

Zbog uočenih izazova u dosadašnjem radu, kad je u pitanju pravni okvir u ovoj oblasti, ASK snažno insistira na njegovom unapređenju u cilju daljeg jačanja integriteta izbornog procesa, čemu je u saradnji sa ekspertom Savjeta Evrope dala doprinos izradom Analize zakonodavnog okvira sa 46 preporuka, koja je dostavljena nadležnom radnom tijelu za reformu izbornog zakonodavstva.

U oblasti postupanja po prijavama zviždača, Agencija je od početka rada dala preko 500 preporuka za preko 130 institucija u cilju otklanjanja korupcijskih rizika. Institucije koje su dostavile Agenciji izvještaje o sprovođenju preporuka realizovale su preko 95% preporuka.

Posebnu pažnju Agencija posvećuje jačanju nivoa javne svijesti o problemu korupcije kroz kontinuirano sprovođenje antikorupcijskih i informativnih kampanja za razliite ciljne grupe. Takođe, potpuna transparentnost rada spada među prioritete rada ovog organa, pa se sve odluke Agencije objavljuju na njenoj internet stranici, a sjednice Savjeta Agencije su otvorene za javnost", dodaju u saopštenju. 

S obzirom na širok spektar nadležnosti i kompleksnost poslova, ASK u kontinuitetu jača kadrovske i tehničke kapacitete, za šta ima stalnu podršku međunarodnih partnera, Evropske Unije, Savjeta Evrope, ambasada SAD i Velike Britanije, kao i domaćih partneram napominju iz Agencije. 

"Agencija je i kadrovski i tehnički u potpunosti osposobljena da odgovori na sve izazove i sprovede sve svoje nadležnosti.

ASK podsjeća da je za efikasnu prevenciju korupcije potreban zajednički pristup i saradnja, zbog čega je Agencija potpisala sporazume o saradnji sa nekoliko državnih institucija i nevladinih organizacija. U tom smislu, ASK ih poziva da, kao i do sada, kroz profesionalan rad nastave da daju podršku u prevenciji korupcije, a građane da sve sumnje u postojanje korupcije i prijave.

Agencija će ostati pouzdan partner svim subjektima nadležnim za borbu protiv korupcije, potpuno otvorena sa saradnju sa svim državnim organima, međunarodnim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i građanima, a u cilju daljeg smanjenja korupcije, što je zajednički cilj na putu Crne Gore u evropskim integracijama", navode iz ASK. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR