25 °

max 33 ° / min 23 °

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

33° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

33° / 22°

Srijeda

19.08.

31° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 21°

Petak

21.08.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kolegijum UCG: Razvoj Univerziteta ide pravim putem

Izvor: Foto: ucg.ac.me

Društvo

Comments 0

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Kolegijum UCG: Razvoj Univerziteta ide pravim putem

Sastanak proširenog rektorskog kolegijuma, kojim je predsjedavao rektor Univerziteta Danilo Nikolić, održan je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Pored članova rektorskog kolegijuma, sastanku su prisustvovali dekani i direktori univerzitetskih jedinica, kao i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Duško Bjelica. Na kolegijumu su predstavljene tekuće aktivnosti koje se sprovode na Univerzitetu, saopšteno je sa UCG. 

"Na kolegijumu su predstavljene izmjene Kolektivnog ugovora Univerziteta Crne Gore. Kao najznačajnije izdvaja se povećanje osnovnog koeficijenta za 9 + 3 odsto, a zatim i formiranje Naučnog fonda za podršku naučnoistraživačkoj, inovativnoj i projektnoj djelatnosti na Univerzitetu Crne Gore. Takođe, po prvi put se uvodi normiranje naučnoistraživačkog rada na institutima Univerziteta.

U cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava na Univerzitetu, dekani i direktori su upoznati sa pripremom prijedloga Plana rješavanja stambenih potreba koji će se razmotriti na prvoj narednoj sjednici UO UCG. Ukoliko se usvoji, Konkurs za dodjelu sredstava će biti raspisan do kraja godine.

U susret akreditaciji UCG, obrazložene su aktivnosti na pripremi izmjena studijskih programa na osnovnim studijama do 30 ECTS kredita i izmjene na (reformisanim) master studijma, takođe do 30 ECTS kredita", navode sa UCG. 

Dogovorena je dinamika rada u pripremi strukture prijemnog ispita za studente master studija, počev od studijske 2020/2021. godine, kao i u pripremi Pravilnika za upis u prvu godinu osnovnih studija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

"Univerzitet Crne Gore je uz podršku Savjeta Evrope kreirao web-sajt sa online kursevima za studente o načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju, čiji je cilj pokretanja približen dekanima i direktorima, a pomenuti kursevi dostupni su na sljedećem linku: www.akademskiintegritet.ucg.ac.me.  Na kolegijumu su približene aktivnosti na izradi Pravilnika za cjeloživotno učenje (CŽU). Prezentovane su i Aktivnosti na izradi dokumenta Standardi i indikatori za obezbjeđenje kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore", dodaju u saopštenju. 

Dekani i direktori su informisani o novim projektima koji su, u međuvremenu, odobreni za finansiranje Univerzitetu Crne Gore.

"U pitanju je jedan koordinatorski i dva partnerska projekta u okviru drugog poziva IPA Interreg programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina -Crna Gora. Takođe, Univerzitetu je odobren i jedan projekat u okviru tehničke saradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa zemljama članica. Istaknut je podatak da je Univerzitet u 2019. godini, do sada, ostvario najveći godišnji prihod od projektnih aktivnosti od preko 3 miliona eura, od čega je najveći dio ostvaren kroz međunarodne projekte.

Jedna od preporuka u Izvještaju ekspertskog tima Asocijacije evropskih univerziteta (EUA-Institutional Evaluation Programme) jeste da fakulteti i istraživački instituti treba da izrade sopstvene strateške planove i prateće planove implementacije (akcije), koji sadrže ključne indikatore učinka, pod okriljem Strategije razvoja Univerziteta 2019-2024. Dekani i direktori su izložili na čemu se bazira izrada strateškog plana njihovih organizacionih jedinica. Do kraja ove godine, svaka univerzitetska jedinica imaće usvojenu sopstvenu strategiju razvoja, koja je u skladu sa definisanim pravcima u okviru Strategije razvoja Univerziteta 2019-2024.

Uslijedila je veoma plodna i konstruktivna diskusija o ovim i drugim aktuelnim temama, te je zaključeno da razvoj Univerziteta ide pravim putem, a da se samo konstruktivnim dijalogom i saradnjom, uz predan rad, mogu ostvariti dobri rezultati za budući razvoj Univerziteta", navode sa UCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR