17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ona je prva žena koja je upravljala vozom, evo šta kaže za prugu Bar-Beograd

Društvo

Comments 0

Ona je prva žena koja je upravljala vozom, evo šta kaže za prugu Bar-Beograd

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Vjera Boljević, 70-ih godina prošlog vijeka, postala je prva žena u Jugoslaviji koja upravlja vozom. Tada je imala 28 godina. Danas je u penziji, ali se rado prisjeća života na šinama.

"Nedostaje mi ono vrijeme, jer danas je ipak malo drugačije, te '77 i uopšte kad je puštena pruga mi smo imali dva dnevna voza, jedan je bio brzi jedan je bio poslovni, onda smo imali tri noćna voza, pa tri međunarodna voza, pa smo imali sezonske vozove i plus ove lokalne vozove. Tada se stvarno radilo, i bilo je puno posla", priča za Prvu inženjerka elektro-vuče u penziji.

Bilo je u to vrijeme nezamislivo vidjeti ženu da obavlja teške, tipično muške poslove, prisjeća se ona. Ipak je u svemu, imala podršku porodice. Prijatelji su joj se divili, a kolege su je uvažavale.

"Oni su smatrali da imam malo više hrabrosti pošto sam se u to upustila", kaže Boljević.

Prešla je desetine hiljada kilometara po cijeloj Jugoslaviji. Za prugu Bar - Beograd kaže da je najzahtjevnija, zato je radije birala ravničarske terene.

"Meni je odgovarala relacija Beograd - Zagreb i odgovarao mi je voz Helas ekspres koji je išao na liniji Atina Dortmund, on je iz Beograda polazio u 8:05, a u isto vrijeme i iz Zagreba je u to vrijeme polazio, tako da smo se ukrštali u putu, ta vožnja je trajala 5 sati", kaže ona.

Uspomene sa šina i dalje su žive. Prvo putovanje nikada neće zaboraviti, veličanstveni voz pred njom i pomiješana osjećanja.

"Pošla u Zagreb i povela sina i majku sa sobom i onda je majka otišla kod brata u Zagreb i moj sin sa njom i onda sam prvo sjela, smjestila ih u voz, a ja sam pošla i vozila voz, a moj sin dok je bio u kupeu sve vrijeme je ponavljao moja mama vozi voz, moja mama vozi voz", prisjeća se ona.

Vjera Boljević, kao jedina inženjerka elektro-vuče, bila je i instruktor, čiju je obuku prošlo više od 80 mašinovođa. Radni vijek završila je u Željezničko-transportnom preduzeću i otišla u penziju kao glavna inženjerka za eksploataciju lokomotiva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR