Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Protiv sam hapšenja novinara, ali kada krše zakon i raspiruju mržnju - onda to ne važi"

| Postavio/la: Esad Krcić

"Protiv sam hapšenja novinara, ali kada krše zakon i raspiruju mržnju - onda to ne važi" Foto: EPA

Iako je, principijelno, protiv hapšenja novinara, ugledni, dugogodišnji novinar, spoljno-politički komentator beogradske Politike, Boško Jakšić je za Antenu M rekao da to ne važi kada se krše zakoni i podstiče mržnja.

“Apsolutno sam uvijek protiv hapšenja novinara, osim kada sadržaj koji plasiraju potpada pod odredbe Krivičnog zakonika – da raspiruju bilo koju vrstu mržnje”, rekao je Jakšić dodajući da “hapšenje nikada i nigdje nije dobar znak, a najmanje u društvima koja se bore za demokratiju”.

Od aktuelizacije pitanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Crna Gora se suočava sa svojevrsnom propagandnom ofanzivom sa različitim pojavnim oblicima.

Običan manji požar u vladinoj službenoj rezidenciji u Podgorici je u antivladinim medijima proglašen eksplozijom.

Portal iz iste grupacije je objavio da će, u obezbjedjivanju skupova tokom badnjeg dana učestvovati specijalne policijske jedinice Kosova - ROSU.

Drugi je, u komentarima, objavio poziv da se na internetu, na jednom mjestu, objavljuju imena, adrese i slike DPS-ovaca, policajaca, njihove djece i članova porodica da bi ih, kako je navedeno, svako mogao ošamariti i pljunuti.

Hapšenje i saslušavanje urednika ovih medija je, opet kod antivladinih medija, izazvalo salvu kritika i osuda zbog, kako je rečeno – hapšenja novinara.

Cijela stvar u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti se i u okruženju propušta kroz posebnu dioptriju.

Iako zvanični Beograd, verbalno, odbija da se miješa u ovo pitanje, jednostavnim uvidom u medijsku sliku u Srbiji, postaje jasno da se mnogo napora ulaže u formiranje animoziteta prema Crnoj Gori i njenim vlastima.

S druge strane, do sada nije zabilježen nijedan slučaj da je tamošnji medij pozvao relevantnog sagovornika koji bi izložio argumentaciju iz ugla pristalica usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

To nijesu učinili ni mediji koji se često samoreklamiraju kao nezavisni, objektivni, profesionalni...

Boško Jakšić podsjeća da se mediji i Crnoj Gori i u Srbiji na međunarodnim skalama rangiraju vrlo nisko.

Kaže i da im je zajedničko da su, po pitanju crnogorskog Zakona o vjerskim slobodama podijeljeni.

“U Crnoj Gori, mediji se dijele po tome – ko je za vlast, a ko za opoziciju”, rekao je Jakšić uz primjedbu da je medijska podjela u Srbiji zasnovana na drugačijem principu.

“Režimski i opozicioni mediji u Srbiji se razlikuju samo u stepenu intenziteta odbrane srpske vlasti i stavova predsjednika Vučića i ostalih. Manje-više imamo otužnu situaciju u kojoj mediji slijede svoje stavove bez spremnosti da se profesionalno, hladno upuste u analizu onoga što se događa i svih činjenica”, zaključio je Jakšić.

Ostavi komentar

0/300