16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Protiv sam hapšenja novinara, ali kada krše zakon i raspiruju mržnju - onda to ne važi"

Izvor: Foto: EPA

Društvo

Comments 0

"Protiv sam hapšenja novinara, ali kada krše zakon i raspiruju mržnju - onda to ne važi"

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Iako je, principijelno, protiv hapšenja novinara, ugledni, dugogodišnji novinar, spoljno-politički komentator beogradske Politike, Boško Jakšić je za Antenu M rekao da to ne važi kada se krše zakoni i podstiče mržnja.

“Apsolutno sam uvijek protiv hapšenja novinara, osim kada sadržaj koji plasiraju potpada pod odredbe Krivičnog zakonika – da raspiruju bilo koju vrstu mržnje”, rekao je Jakšić dodajući da “hapšenje nikada i nigdje nije dobar znak, a najmanje u društvima koja se bore za demokratiju”.

Od aktuelizacije pitanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Crna Gora se suočava sa svojevrsnom propagandnom ofanzivom sa različitim pojavnim oblicima.

Običan manji požar u vladinoj službenoj rezidenciji u Podgorici je u antivladinim medijima proglašen eksplozijom.

Portal iz iste grupacije je objavio da će, u obezbjedjivanju skupova tokom badnjeg dana učestvovati specijalne policijske jedinice Kosova - ROSU.

Drugi je, u komentarima, objavio poziv da se na internetu, na jednom mjestu, objavljuju imena, adrese i slike DPS-ovaca, policajaca, njihove djece i članova porodica da bi ih, kako je navedeno, svako mogao ošamariti i pljunuti.

Hapšenje i saslušavanje urednika ovih medija je, opet kod antivladinih medija, izazvalo salvu kritika i osuda zbog, kako je rečeno – hapšenja novinara.

Cijela stvar u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti se i u okruženju propušta kroz posebnu dioptriju.

Iako zvanični Beograd, verbalno, odbija da se miješa u ovo pitanje, jednostavnim uvidom u medijsku sliku u Srbiji, postaje jasno da se mnogo napora ulaže u formiranje animoziteta prema Crnoj Gori i njenim vlastima.

S druge strane, do sada nije zabilježen nijedan slučaj da je tamošnji medij pozvao relevantnog sagovornika koji bi izložio argumentaciju iz ugla pristalica usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

To nijesu učinili ni mediji koji se često samoreklamiraju kao nezavisni, objektivni, profesionalni...

Boško Jakšić podsjeća da se mediji i Crnoj Gori i u Srbiji na međunarodnim skalama rangiraju vrlo nisko.

Kaže i da im je zajedničko da su, po pitanju crnogorskog Zakona o vjerskim slobodama podijeljeni.

“U Crnoj Gori, mediji se dijele po tome – ko je za vlast, a ko za opoziciju”, rekao je Jakšić uz primjedbu da je medijska podjela u Srbiji zasnovana na drugačijem principu.

“Režimski i opozicioni mediji u Srbiji se razlikuju samo u stepenu intenziteta odbrane srpske vlasti i stavova predsjednika Vučića i ostalih. Manje-više imamo otužnu situaciju u kojoj mediji slijede svoje stavove bez spremnosti da se profesionalno, hladno upuste u analizu onoga što se događa i svih činjenica”, zaključio je Jakšić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR