16 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MCP tvrdi da je Veljović odbio hitan sastanak, policija dužna da obezbjeđuje litije

Društvo

Comments 6

MCP tvrdi da je Veljović odbio hitan sastanak, policija dužna da obezbjeđuje litije

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC pozvala je Upravu policije da izvršava svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama, navodeći da im jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki problem u organizaciji litija.

Iz MCP SPC je saopšteno da je jutros, kako su naveli došlo do jednostranog akta Uprave policije, u kom je mjesno sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u više crnogorskih gradova obavješteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbjeđivati protestne litije sveštenstva i vjernog naroda.

Kako su naveli iz MCP SPC, obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno.

Iz Mitropolije su kazali da su zatražili hitan sastanak sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se, kako su naveli, ponudila kadrovska pomoć policiji od redara - volontera iz redova Crkve.

„Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP-a SPC su kazali da su smatrali da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje.

„Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju“, naveli su iz Mitropolije.

Oni su poručili da će o tom „jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije“ danas obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.

„A od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP SPC su kazali da su dosad imali vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima, „pa ovakvu iznenadnu promjenu stava svih njih – od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje – možemo objasniti samo političkim pritiskom na Upravu policije“.

„Pozivamo Upravu Policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira“, naglasili su iz Mitropolije.

Oni su kazali da će se njihova molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

„A o načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavjestiti vjernike“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

radosav

Ko su ovi ljudi u mantijama,niti su registrovali zajednicu,ne postuju zakon i ruse drzavu,dovode veterane rata iz ex yu na litije i zamislite tog bezobrazluka traze od drzave koju oce da sruse da ih stiti. Ovo je NEZAVISNA CRNA GORA, NIKAD VISE 1918 Upamtite.

Baba

Po Zakonu, zna se koji skupovi se obezbjedjuju. Ovo nijesu litije nego protesti gradjana i stranaca koji urušavaju gradjanski mir u Crnoj Gori, odnosno Državu. Oni su alatke u rukama DF-a, pa neka alatke čuvaju i podmazuju vlasnici, a ne policija koja časno zaradjuje svoj hljeb. DA JE VJEČNA!!!!

boja

popovi, sto ste sijali sad zanjite...ocete da rusite drzavu a neko ( ta drzava ) da vas cuva