16 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

05.04.

19° / 13°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 9°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

22° / 9°

Subota

11.04.

23° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Donacija Univerzitetu Crne Gore vrijedna 2,1 milion eura

Društvo

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Donacija Univerzitetu Crne Gore vrijedna 2,1 milion eura

Brzina internet konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta Crne Gore biće povećana za 100 puta, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o saradnji između te ustanove visokog obrazovanja i Crnogorskog Telekoma.

Ugovor o saradnji, koji važi do 2035, potpisali su rektor UCG Danilo Nikolić, i izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulaskaja. Vrijednost donacije je 143 hiljade eura godišnje, odnosno 2.1 milon eura u narednih 15 godina.

Crnogorski Telekom će, Univerzitetu Crne Gore, obezbjeđivati usluge besplatne konekcije, odnosno mreže za povezivanje i razmjenu podataka između centralnog sistema Univerziteta i fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Beranama i Cetinju, kao i drugih jedinica Univerziteta.

Cibulskaja je kazala da će za potrebe interne komunikacije i razmjene podataka između jedinica Univerziteta, umjesto dosadašnje brzine od 10 Mb/s, Telekom obezbijediti kapacitet do 1 Gbp/s.

„To će značajno unaprijediti kvalitet rada i funkcionisanje fakulteta i Univerziteta u cjelini, budući da, najviše institucije obrazovnog sistema, postaju dio gigabitnog društva i svijeta novih mogućnosti“, rekla je Cibulskaja.

Ona je istakla da tehnologija dramatično mijenja svijet, način na koji se živi, radi, uči i da je pristup kvalitetnom i brzom internetu jedna od osnovnih potreba cijelog društva.

„Crnogorski Telekom je pouzdan partner crnogorskoj državi i društvu u digitalnoj transformaciji. Naša saradnja sa Univerzitetom Crne Gore ne ogleda se samo u ovom i prethodnim ugovorima o saradnji, već se ta saradnja ostvaruje na mnogim poljima. Najveći broj naših stručnjaka, koji su dokazani i u okviru Dojče Telekom grupe, ponikao je upravo sa ovog Univerziteta, a i danas najbolji studenti stiču praksu ili rade u Crnogorskom Telekomu“, istakla je Cibulaskaja.

Ona je dodala da je sigurna da će UCG i ovu donaciju iskoristiti za poboljšanje i naučnih i obrazovnih rezultata.

Nikolić je naglasio da je potpisivanje ugovora sa Crnogorskim Telekomom veoma značajno za akademsku zajednicu i Univerzitet.

„Ovim ugovorom će se brzina konekcije između Centra informacionog Sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta povećati za 100 puta, odnosno sa 10Mbps na 1Gbps“, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će zahvaljujući višemilionskoj donaciji Crnogorskog Telekoma, Univerzitet Crne Gore nastaviti sa procesom digitalizacije što je, kako je pojasnio, definisano Strategijom razvoja, u okviru koje Univerzitet planira da razvije mnogobrojne servise za studente i nastavno osoblje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR