12 °

max 15 ° / min 1 °

Petak

03.04.

15° / 1°

Subota

04.04.

18° / 8°

Nedjelja

05.04.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 7°

Utorak

07.04.

20° / 5°

Srijeda

08.04.

21° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspješno završena obuka za rad s mobilnim laboratorijama

Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Uspješno završena obuka za rad s mobilnim laboratorijama

Pripadnici Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane uspješno su završili dvonedjeljnu obuku za rad sa mobilim laboratorijama (QPAK), namijenjenim hemijskoj analizi baruta, pomoću koje se prati životni ciklus municije.

Njima su danas dodijeljeni sertifikati u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

"Obuka, koju su vodili eksperti Ministarstva odbrane Austrije, obuhvatala je teorijski i eksperimentalni modul, praćenje spoljašnjih faktora koji utiču na stabilnost baruta, pojave starenja baruta, uzimanje uzoraka,  kao ispitivanje i analizu baruta metodom „hromatografija tankog sloja“.

U narednom periodu austrijsko Ministarstvo odbrane ustupiće nam na korišćenje tri QPAK mobilne laboratorije, tako da će VCG moći samostalno da vrši kontrolu stabilnosti baruta i praćenje životnog ciklusa municije.

Saradnja sa Ministarstvom odbrane Austrije na izuzetnom je nivou i obuhvata obuku za sigurno skladištenje, rukovanje i održavanje municije, kao i razvoj kapaciteta i podršku prilikom formiranja Regionalnog centra za planinsko ratovanje u Kolašinu", navode u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR