10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Univerzitet Crne Gore omogućio otključana vrata pretraživača Web of Science

Društvo

Comments 0

Univerzitet Crne Gore omogućio otključana vrata pretraživača Web of Science

Autor: Antena M

  • Viber

Univerzitet Crne Gore omogućio je studentima, nastavnom i naučnom osoblju servis kompanije Clarivate Analytics koji im otvara vrata za najbolji istraživački alat i dostupnost naučno utemeljene literature svijeta - Web of Science, saopšteno je UCG.  

„Web of Science će im omogućiti, prije svega, da vide sve ono što im je, do sada bilo zaključano, a predstavlja istraživački alat koji im omogućava da pravovremeno stiču, analiziraju i dijele stručne i naučne izvore publikovane od strane provjerenih svjetsk ih izdavača, a koji se nalaze u sortiranim bazama podataka iz oblasti njhovog interesovanja. Prosto rečeno, akademska zajednica na Univerzitetu Crne Gore je dobila najbolje oruđe za rad, a sada je na njima da ga iskoriste na pravi način", kazao je glavni i odgovorni urednik Uređivačkog odbora Univerziteta Crne Gore Stevo Popović.

On je pojasnio da će studenti i zasposleni uštedjeti značajno vrijeme u razvrstavanju kvalitetnih od nekvalitetnih izvora, dobiti mogućnost da na razne načine analiziraju sortirane podatke, kao i niz drugih servisa koji će im smanjiti vrijeme utrošeno u pripremanju svojih izvještaja, ali i garantovati kvalitet onoga što su dobili pretragom.

„Clarivate Analitics je globalni lider seta usluga koje, između ostalog, nude rješenja koja pokreću cjelokupni životni ciklus inovacija, prije svega naučna i akademska istraživanja, standarde za patentiranje i obavještavanje, farmaceutsku i biotehničku inteligenciju, zaštitu zaštitnih znakova, domena i brenda. Tako je i Univerzitet Crne Gore odlučio pa postane dio velike svjetske porodice koja teži svim navedenim zahtjevima savremenog društva, a u skladu sa dobrim iskustvima vodećih svjetskih univerziteta i naših kolega iz regiona“, dodao je Popović.

Direktor Centra informaciong sistema Univerziteta Crne Gore Miodrag Zarubica kazao je da testni period teče, a uskoro će biti svima dostupan.

„Servis će se prvenstveno koristiti na mreži Univerziteta Crne Gore, odnosno u kampusima širom naše države. Međutim, menadžment naše institutcije je razmišljao i o onima koji, zbog prirode svog posla, često putuju izvan svog osnovnog radnog okruženja, i omogućio im udaljeni pristup servisu. Tako će nastavnici koji sprovode svoja istraživanja, odlaze na studijske boravke, konferencije i/ili seminare, kao i studenti na mobilnosti, imati mogućnost, gdje god se našli, da koriste servis na koji se Univerzitet Crne Gore pretplatio, a koji će im omogućiti da uvijek imaju sa sobom oruđe za rad i efikasno sprovode svoje aktivnosti, pa makar bili i kod kuće, u vrijeme vanrednih okolnosti u kojima se trenutno nalazimo", kazao je Zarubica.

On je dodao da će Univerzitet Crne Gore, odmah po normalizaciji stanja u državi, krenuti sa obukama za korisnike, kako bi krajnjim koristicima na što jednostavniji način približila novodostupni servis, i na taj način unaprijedila naučne aktivnosti svih zaposlenih ali i studenata.

„Ulaganje u ovaj servis bi trebalo da bude višenamjenski korisno za našu instituciju, prije svega što ćemo olakšati našim studentima i zaposlenima da obavljaju svoje poslove efikasnije i efektivnije, ali i u tome što će se vidljivost našeg univerziteta na taj način podići, te će jedan od strateših ciljeva naše institucije, sigurno biti u većem obimu zadovoljen, a to je internacionalizaija i podizanje vidljivosti Univerziteta Crne Gore. U tome sam siguran da će nam u mnogome pomoći i profesionalni kadar „Clarivate Analitics"-a koji se stavio na raspolaganje našem Univerzitetu“, zaključuje Zarubica.

 Clarivate Analitics, na čiji servis se pretplatio Univerzitet Crne Gore, je nezavisna kompanija sa preko 4000 zaposlenih, koja posluje u više od stotinu država širom svijeta i u svom vlasništvu ima poznate brendove kao što su, prije svag „Web of Science", „Cortellis", „Thomson Innovation", „Derwent World Patents Index", „CompuMark", „MarkMonitor" i „Techstreet", ali i niz drugih.

"Ova kompanija posjeduje i upravlja setom usluga koje su, uglavnom zasnovane na različitim vrstama analitike, koje imaju za cilj da svojim korisnicima ponude mogućnost da ubrzaju porast inovacija u oblasti kojom se bave, na taj način što im pruža pouzdan uvid u podatke koje su im neophodni i omogućava brže otkrivanje, zaštitu i komercijalizaciju novih ideja. Bitno je naglasiti, da je vizija „Clarivate Analitics"-a da poboljša način na koji svijet stvara, te štiti i unapređuje inovacije", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR